Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Paljas Blond

Een vriend kwam op bezoek om te eten en natuurlijk ook om speciaalbier te drinken. Hij had twee 75cl flessen meegenomen. Ten Dolen Armand (Kasteelbrouwerij) en Paljas Blond (Brouwerij Henricus). De laatste stond al een tijd in de koelkast en lonkte naar mij om gedronken te worden.

Zaterdag
Mijn momenten om mijzelf te verwennen met een speciaalbier zijn onder andere vrijdag- of zaterdagavond. Dit keer was het de zaterdagavond. Zat gezellig met mijn vrouw tv te kijken. Naar de film Mission Impossible – Ghost Protocol. Een leuke actie film waar ik dorst van kreeg. De 75cl fles Paljas Blond, die ik van een vriend had gekregen, staarde mij wel heel verleidelijk aan toen ik de koelkast open deed. Een voor mij toen nog onbekend speciaalbier. Bij gebrek aan het juiste glas, degusteerde ik dit blond bier uit het Westmalle Trappist glas. Mooi robuust glas, dat ook goed in de hand ligt.

paljas_blond_02Streekbier
De Paljas Blond wordt gebrouwen door Brouwerij Henricus te Brugge in België. Behalve de Paljas Blond brouwt de brouwerij nog twee bieren: Paljas Bruin (Traditioneel Belgisch Bruin) en Paljas IPA (Indian Pale Ale, gebrouwen met 100% pale mouten). Na twee jaar zoeken naar de beste samenstelling en smaak lanceert Mathias van de Poel zijn streekbier Paljas. Het bier viel op een proeverij in Ramshapelle en op het Brugse bierfestival alvast in de smaak. Met zijn kennis als bierbrouwer-sommelier als basis is hij gaan experimenteren met verschillende hopsoorten. Daaruit zijn een tiental brouwsels voortgekomen die door vrienden en familie werden geproefd. Het mocht geen zwaar bier worden waarvan je er maar twee kon drinken. Het moest in de smaak vallen van de echte bierdrinker en bierproever. Uiteindelijk kwam het tweede brouwsel als beste uit de proeverij.

Blond
Een goudblonde kleur, door nagisting op de fles enigszins troebel, met een oranje achtige gloed vulde het Westmalle Trappist glas. paljas_blond_01De geur die mijn neus prikkelde was fris, hoppig en kruidig. Licht bittere smaak met een lange stabiele afdronk. Met 6% alcohol volume een licht blond bier. Het bier is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en vier verschillende hopsoorten: Magnum, Styrian, Kent & Saaz. Verkrijgbaar in 33cl fles,75cl fles en 20l vat. De 75cl fles die ik dronk was precies genoeg om tijdens de gehele film te degusteren. Op het etiket staat in sierlijke letters Paljas met daar boven een guitig mannetje met een knapzak over zijn schouder dit belooft veel goeds voor de toekomst.