Zondag is onze rustdag, geen verplichtingen, tenzij we een weekend weg zijn. Tijd genoeg dus voor een lekker bier. Nu had ik na twee biercolumns over een tripel wel behoefte aan wat anders. Om precies te zijn, de Emelisse Espresso Stout. En espresso was het. Zwart van kleur, espresso schuimlaag en smaak van een koude espresso. Volgens de info op de fles: "Aroma’s van mokka en koffie met hints van chocolade zijn dominant aanwezig."
Kijken, ruiken en proeven
Zondag is onze dag zonder verplichtingen. Meestal blijven we dan ook thuis, tenzij we een weekend weggaan. Nu twijfelde wij, buiten de deur eten of thuis. In ieder geval nog genoeg tijd om een lekker bier te drinken. Eerst fotograferen, meestal buiten daar is het meeste licht en een interessante achtergrond. In dit geval verkleurde bladeren die goed paste bij de kleur van de fles en het etiket. Kijken, ruiken en proeven en dan notities maken voor de biercolumn. Zoals beschreven in de biercolumn over Lupulus Tripel, had ik toen de keuze gemaakt tussen een bock, stout of tripel. Nu had ik na twee biercolumns over een tripel wel behoefte aan wat anders. Dat werd de Emelisse Espresso Stout. Dit keer Daalder Kaas komijnekaas oud als bier-spijs combinatie.
Emelisse
Het idee was om de gemeente Noord-Beverland te promoten door middel van het brouwen van ambachtelijk bier. In 1998 werd de stichting Emelisse opgericht en werden de Emelisse bieren gebrouwen – abdijbieren welteverstaan. Omdat de vraag vrij wel direct het aanbod oversteeg werd op 29 oktober 2005 de brouwerij geopend. Toen de eigen brouwerij was geopend, bleef het succes onverminderd. De ambitieuze brouwerij Slot Oostende in Goes nam alle brouwactiviteiten over van Emelisse. Gesitueerd midden in het stadscentrum van Goes in een monumentaal Rijksmonument. Emelisse is een duurzame brouwerij. Voor het koken van bier is warmte nodig, deze warmte wordt hergebruikt om de kachels te verwarmen in het gebouw. En ze produceren schoon koolwater dat gebruikt wordt om de toiletten door te trekken. Ze brouwen 10 verschillende bieren, waaronder een Red Weiss, Blond & IPA, Black IPA, Tripel, Imperial Stout.
Weinig body
Bij stout, en al helemaal bij een espresso stout, denk ik aan een donkere kleur. En dat was ook zo bij de Emelisse Espresso Stout. Espresso zwarte kleur met een espresso schuimlaag. Ondanks het goed schoonmaken van het glas, was de schuimlaag vol koolzuurbellen snel vetrokken. Tegen het licht houden gaf wat bruine tinten aan het bier. Sterke koffiegeur, karamel zoet en mout tonen. Licht van smaak, niet vol. Weinig body. Bitter van de koffie. Na rondwalsen in de mond meer vol van smaak en kwam zoet naar boven. Zacht zoete afdronk, met als nawerking espresso bitter. Het lijkt een beetje op een koude espresso. Volgens de info op de fles: “Aroma’s van mokka en koffie met een hint van chocolade zijn dominant aanwezig. De smaak bestaat voornamelijk uit koffie en chocolade, ondersteund door een alcoholische toets. De afdronk wordt gekarakteriseerd door een plakkend mondgevoel, waarin geroosterde bitters aanwezig zijn."