BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Floreffe Dubbel

Alweer de tweede uit een reeks van vier Floreffe bieren: Blond, Dubbel, Tripel en Prima Melior. Begonnen met de blond en deze keer dus de Floreffe Dubbel gedronken. Gewoon het rijtje af. Ook deze dubbel weer van de fles en thuis gedegusteerd. Alle vier gebrouwen door Brasserie Lefèbvre, die nog vele andere bieren in het assortiment heeft.

floreffe_dubbel_01Dubbel
Het type dubbel is een bovengistend bier, gewoonlijk met hergisting op de fles. De nagisting kan op twee manieren gebeuren, in de brouwerij of op de fles. Als de fles is afgevuld doet men er nog een beetje suiker en wat gist bij zodat er een nieuwe gisting ontstaat. De kleur is middel- tot donkerbruin. Dubbel heeft een lager alcoholpercentage dan tripel; gewoonlijk rond zeven procent. Bekende dubbelbieren zijn: Hertog Jan Dubbel, ’t IJ Natte, La Trappe Dubbel, Ommegang Abey Ale, Westmalle Dubbel, Witkap Pater Dubbel, Grimbergen Dubbel, Affligem Dubbel en de door mij gedronken Floreffe Dubbel.

Geur, kleur en smaak
De Floreffe Dubbel bekomt door een knappe mengeling van speciale moutsoorten haar bruine kleur en haar moutsmaak. floreffe_dubbel_03Tijdens het koken wordt ze verrijkt met een mengeling van aromaten. De hoofdgisting duurt een week dankzij een uitgezochte gist. Na koud bezinken en klaring wordt het zonder filtering gebotteld. Dit is de traditionele methode van de monniken van de abdij van Floreffe. Donker roodbruin, hoppig, zoet en kruidig met een korte nasmaak. Gedronken van een 330 ml fles met een 6,3 procent alcohol volume. Een mooi evenwichtig donker bier, met een volle beige schuimkraag. Het schuim smaakt licht bitter en het bier heeft een licht zuurtje. Kan bijna niet wachten om de Floreffe Tripel te gaan proberen.

Andere bieren
Naast de Floreffe bieren heeft de Lefèbvre brouwerij nog in de loop de tijd een aantal andere bieren op de markt gebracht. In 1954 ziet de Porphe-Ale 5% alcoholgehalte het licht. In 1966 wordt het gamma uitgebreid met de Super-Houblo, van het Scotch-type en met 6,5% alcohol. In 1983 worden de Floreffe Dubbel, Floreffe Tripel en Floreffe Prima Melior aangevuld met de Floreffe Blond en de Floreffe Witbier. In 1996 lanceert de brouwerij een nieuwigheid met de Barbar, een blond bier met honing. Een zusje, de Barbar brassin d’hiver (winterbrouwsel), gebrouwd van oktober to februari, ontstaat in 1997. Daarna volgde nog Belgian Kriek, evenals een perzikbier, Belgian Peches, een Belgian Framboise en tot slot om dit fraaie gamma te vervolledigen, de Quenast, een luxe-pils. Genoeg smaken en soorten om een ieder te plezieren.