BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Tournée Générale Premium Tripel

Het beste bierprogramma dat ik tot nu toe op televisie heb gezien, is Tournée Générale op VRT één. Vol passie, humor en met prachtige beelden van het Belgische landschap, worden vele brouwerijen, cafés en restaurants bezocht door Jean Blaute en Ray Cokes.

Drie seizoenen
Het bierprogramma Tournée Générale tournee_generale_premium_tripel_02wordt gepresenteerd door Jean Blaute (Belgische televisiepersoonlijkheid) en Ray Cokes (Engelse televisiepersoonlijkheid) en is in 2009 gestart. Aan het einde van elk seizoen laten zij hun eigen bier brouwen, deze bieren worden verkocht in Delhaize in flessen van 75 cl.

Eerste seizoen: Tournée Générale is een oranjekleurig bier van het type Spéciale belge met een alcoholpercentage van 6,5%. Het werd gebrouwen door Brouwerij Duvel Moortgat te Breendonk. Het bier werd gelanceerd in 2009 en wordt intussen niet meer gebrouwen.

Tweede seizoen: Tournée Générale Tripel Hop is een blond bier van hoge gisting met  nagisting in de fles met een alcoholpercentage van 7,5%. Bij het lagere van het bier wordt Cascadehop toegevoegd zonder dit mee te laten koken. Dit heet dry hopping en zorgt voor de nodige bitterheid. Het wordt gebrouwen door Bouwerij Palm te Steenhuffel sinds 2011.

tournee_generale_premium_tripel_01Derde
Tournée Générale Premium Tripel is gebrouwen voor de derde reeks van het gelijknamige programma op één. Het is een goudblond gastronomisch bier en combineert het beste uit eeuwenoude brouwtraditie en de meest innovatieve brouwtechnieken. Deze Premium Tripel is een zacht volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een exotisch fruitaroma en voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het bier. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma’s en zorgt voor een uitstekend bewaring ervan.

Toegankelijk
De bieren uit de twee voorgaande seizoenen heb ik niet gedronken. De Premium Tripel heb ik via een collega kunnen krijgen die regelmatig naar België gaat en zijn auto vollaadt met speciaalbieren. Sinds kort ook verkrijgbaar bij de Mitra. Een geelblond troebel (nagisting op de fles) bier vulde het Westmalle Tripel glas. Zoet, kruiden en hop vulden mijn neus toen ik het glas onder mijn neus bracht. Ook de smaak, was zoet, kruidig met een pittige bitter afdronk. Toch is het een fris bier dat zeer toegankelijk is. Eén ding is zeker, ik verheug mij nu al op het vierde seizoen van Tournée Générale.