Bijna elke abdij brouwt wel een Blond, een Dubbel en een Tripel. Zo ook de abdij van Floreffe. Maar een zichzelf respecterende abdij heeft ook een speciaalbier met een complexe smaak in het assortiment. Bijvoorbeeld: bij La Trappe is dat de Isid’or, bij Chimay de Blauwe Chimay, bij Affligem de 950 Cuvee, bij Grimbergen de Optimo Bruno en bij Floreffe de Prima Melior.
Prima Melior
Het bier ‘Floreffe Prima Melior’ is het brouwsel dat de vader abt schonk aan zijn gasten en bezoekers. Het is bruin en sterk van dichtheid en wordt versterkt met krachtige aroma’s als anijs en koriander. Na gisting en bezinken, krijgt het bier een dosis gist en suiker voor de hergisting op fles. Deze methode is een erfenis van de monniken van de abdij. Ideaal bij een oude kaas met hard zuivel en in de bereiding van konijn. Floreffe won prijzen tot aan de andere kant van de oceaan.
Floreffe Prima Melior: Goud, Australian Internatonal Beerawards, Belgian & Frenche Style Ales Packaged, 2010. Zilver, Australian International Beerawards, Best Belgian & Frenche Style Ales, 2012. Goud, Australian International Beerawards, Belgian/Frenche Style Ale – Other Belgian/Frenche Style Ale Packaged, 2013.
Kandijsuiker
Het Gouverneur glas – bij gebrek aan het originele Floreffe glas – vulde zich met een donkerbruine kleur toen ik de 330 ml fles uitschonk. Door het glas op te tillen en het daglicht er doorheen te laten schijnen, ontwaarde zich tonen van rood onderin het glas. Een volle beige schuimkraag, gevuld met koolzuurbelletjes, sierde het glas. Een sterke geur van hop, kruiden en zoetheid, naar ik eerst dacht karamel, prikkelde mijn neus. Na het lezen van de informatie op het etiket, bleken de ingrediënten te bestaan uit: water, gerstemout, gebrande mout, hop, kandijsuiker (en dus niet karamel), gist en specerijen. Met 8% alcohol volume en een complexe smaak, is dit een speciaalbier waar je langzaam van kunt genieten. Het smaakte prima bij de ovenschotel – bestaand uit: groente, gehakt, kruiden en kaas – die mijn vrouw had klaargemaakt.
8 halen 6 betalen
Dankzij een aanbieding van Mitra van 8 halen en 6 betalen, heb ik reeds drie van de vier soorten Floreffe bieren mogen drinken. En alle drie met veel plezier. Dit belooft veel goeds voor de laatste uit de serie, de Tripel. Met een lange traditie sinds 1876 is de abdij van Floreffe of eigenlijk Brasserie Lefèbvre een vaste waarde voor de uitgebreide speciaalbier cultuur in België. De Tripel staat met smart op mij te wachten.