BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Brouwerij Troost

De tweede keer was het raak. Dit keer was er geen speciale gelegenheid. Het was zelfs heel rustig. Plek genoeg om te zitten. Al hoewel, er waren al de nodige tafels gereserveerd. De sfeer voelde meteen goed. Foto's nemen was geen probleem. Zelfs in de brouwruimte geweest. Het bier smaakte uitstekend.

Lagereschooltijd

troost_001
Les twee van de akkoordentheorie – voor de kenners: 1, 4, 5, 1 of 2, 5, 1 – werd weer traditioneel afgesloten met het drinken van (speciaal)bier. Ook deze keer ging onze wandeling richting Cornelis Troostplein in Amsterdam. Nu hadden wij meer geluk. Brouwerij Troost was nog rustig. Langs de volle lengte van het gebouw rode zonneschermen met daar onder kleine banken en tafels voor als het weer het toelaat om buiten te zitten. troost_002Binnen waren slechts een aantal tafels gevuld met gasten. Er waren wel al de nodige tafels gereserveerd. Achterin, links bij het raam, naast de brouwruimte was nog plek om zitten. De inrichting doet enigszins denken aan de lagereschooltijd. Houten stoelen met metalen frames. Als je binnen komt bevindt zich rechts de bar met tien tapkranen en boven de bar vijf liggende biertanks. Links een glazen wand waarachter de brouwruimte is gesitueerd. De ruimte tussen de bar en de brouwruimte is gevuld met tafels en stoelen.

troost_004

Klooster

In 2014 heeft brouwerij Troost zijn deuren geopend in een voormalig pand van het UWV aan het Cornelis Troostplein 21 in Amsterdam. Het is gelegen in de pijp, één van de leukste en drukste plekken van Amsterdam. Voorheen is deze L-vormige locatie gebouwd als school annex klooster. Aan de binnenzijde bevindt zich een verrassend mooie tuin. Klooster en brouwen van bier gaat al eeuwen samen. Omdat de belangstelling voor het Troost bier zo groot is, besloot de brouwerij een tweede grotere vestiging te openen. troost_005Brouwerij Troost Westergas, Pazzanistraat 25-27 in Amsterdam. Behalve het ruime aanbod van speciaalbieren, heeft Troost ook een uitgebreide menukaart (Hamburgers, steaks, borrel hapjes, club sandwiches). Ik koos, na advies van de barmedewerkster, voor The Italian. Een hamburger met blauwe kaas. Als liefhebber van kaas en bier een goede combinatie (Troost bier en blauwe kaas). Zo als altijd, als ik ergens speciaalbier ga drinken, was het in de tussentijd gezellig druk geworden. Ook hadden de nodige bieren hun werk verricht om in een gezellige roes te komen.

troost_007

Troost bier

Drie speciaalbieren passeerden de revue en streelde mijn ogen (zicht), geurpapillen (aroma) en smaakpapillen (smaak en afdronk).

Als eerste een; “Amber Ale – 5,5% IBU: 21 EBC:40. troost_008Deze American Amber Ale is licht zoet, koppig en heeft een ronde afdronk dankzij de gevarieerde blend aan mouten. Mooi evenwicht tussen zoet en bitter.”

Als tweede een; “Saison – 6,8% IBU: 35 EBC: 17. Een goudblondbier, troebel door gebruik van Belgische gist en tarwemout. Licht bitter gehopt en met zoete tonen uit de mout.”

Als derde een; “Tripel – 7,5% IBU: 30 EBC: 9. Een stevige Tripel met een dikke witte schuimkraag en citrustonen dankzij de toevoeging van koriander en sinaasappel.”

Stuk voor stuk uitstekende speciaalbieren, met ieder hun eigen onderscheidend karakter en smaak. Met The Italian hamburger (blauwe kaas) erbij, smaakte het allemaal uitstekend. Als afsluiter een dubbele espresso gedronken. Lekkere espresso! Zo snel mogelijk maar een keer de tweede locatie bezoeken, Brouwerij Troost Westergas!