BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Seefbier

Het blijft fijn als meerdere personen, in dit geval collega’s, dezelfde passie voor speciaalbier hebben. Zo krijg je nog wel eens een bijzondere fles cadeau. Dit keer het Seefbier. Een bier gebrouwen volgens een oud Antwerps recept. De Antwerpse Brouw Compagnie heeft het op 9 maart 2012 opnieuw op de markt gebracht.

seefbier_02Tweede Stadsbier
Seef of Seefbier is de naam van een in de 19e eeuw erg populair Antwerps bier. In de wijk Seefhoek waren de meeste bewoners voornamelijk arm. Seef was ook de naam van een licht, schuimend troebel bier dat in Antwerpen en de omliggende gemeente door verscheidene brouwers gebrouwen werd. Het bier was dusdanig populair dat de wijknaam Seefhoek, een volkswijk berucht om de vele cafés en danszalen, en waar bijgevolg veel Seef gedronken werd, er naar vernoemd zou zijn. Vanaf 9 maart 2012 wordt het bier weer verkocht. Het initiatief kwam van Johan van Dyck die de Antwerpse Brouw Compagnie had opgericht om verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Seefbier is het eerste bier dat de brouwer op de markt brengt. Burgemeester Patrick Janssens was in het stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen, en doopt het prompt (na De Koninck) tot tweede Stadsbier van Antwerpen.

Gist
Ik heb dit bier thuis gedronken van de fles (330 ml), seefbier_03met een alcohol percentage van 6,5 procent, uit het Gouverneur bokaal glas. De kleur was blond en troebel van de nagisting. De geur was fris, hop en kruidig. Een mooi prikkelend, fris, kruidige smaak, met weinig bitter en een korte afdronk. Volle witte schuimkraag, die snel weg was. Het bevat, gerst, tarwe, haver, boekweit. Vergeet niet bij het laatste kwart de fles rond te draaien om zo de gist mee in te schenken. Mooi troebel en optimale smaak. Ik had dit niet gedaan en bij het uitschenken kwam er een wolk gist in het glas, die de kleur, de geur en de smaak deed veranderen. Meer troebel, minder fris en licht zuur.

seefbier_01Seef
De fles toont een prachtig ouderwets plaatje van een drinkende man met zwart glad gestreken haar. In grote letters staat er Seef onder. In Tournée Générale (geweldig bier programma) gingen Jean Blaute en Ray Cokes in gesprek met de oprichter. De moeite waard om dit fragment te bekijken. Voorlopig wordt het bier gebrouwen bij brouwerij Roman in afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in Antwerpen. Seef of Seefbier is zeker een mooie aanwinst voor de Belgische biercultuur.