Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Grolsch Kanon

In 1997 bestond de beugelfles van Grolsch honderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum brouwde Grolsch elke twee maanden een speciaal bier, gebotteld in de beroemde beugelfles. Eén daarvan is, gekozen door de consument als lekkerst, sinds 2012 weer in productie. Het Krachtig Kanon.

Honderd jaar
Zes verschillende bieren brouwde Grolsch naar aanleiding van het honderd jarig bestaan van de beugels fles:
grolsch_kanon_01
1e Calixus – Een bier om te eren (januari).
2e Het Kanon – Rijk en krachtig van smaak (maart).
3e Twee Zwaluwen – Want één bier maakt nog geen zomer (mei).
4e Lodewijk XIII – Bier bereid met champagnegist (juli).
5e Picardijn – Bier uit houten vat (september).
6e De Vierde Wijze – Bier uit het Oosten (november).
Vijf van de zes glazen heb ik bewaard. Om nog steeds onduidelijke rede ontbreekt het glas voor Grolsch Kanon. Het is alleen verkijgbaar in pijpjes en blikken. Vanwege de krachtige smaak en het hoge alcohol volume van 11,6 procent mocht je maar maximaal twee beugels drinken in de kroeg.

Krachtig
Grolsch krachtig Kanon is een vol gouden bier, krachtig en machtig van smaak. Eerst valt de zoetheid op, dat langzaam wordt overgenomen door een aangename prikkeling op de tong. Kanon gebrouwen met de grootste mogelijke zorg, precies zoals het moet worden gedronken. Een rijk en krachtig bier om rustig van te genieten. grolsch_kanon_02De eerste slokken verraden het nog niet, maar als je het einde van de eerste 30 cl. fles hebt bereikt slaat de alcohol toe! Een tweede kan nog net. Ongelooflijk dat ik vroeger misschien wel twee beugelflessen achter elkaar heb gedronken. Een heldere goud blonde kleur vulde het Lodwijk XIII glas, dat ik had gekozen als vervanger van het Kanon Glas – uiteindelijk zijn de zes glazen qua vorm allemaal het zelfde. Toen ik het glas onder mijn neus bracht rook ik hop en zoet. Een volle romige smaak, van hop en zoet vulde mijn mond, met een korte licht bittere afdronk.

Bijzonder
Buiten het feit dat Grolsch uniek is door de ontwikkeling van de beugelfles, zijn de bieren van Grolsch stuk voor stuk bijzonder door hun uitgesproken smaak. Om een aantal te noemen; Grolsch Pilsener (te lezen in een eerdere column), Grolsch Weizen met het mooie grote vaasvormig glas, Grolsch Lentebok met een stevig alcohol percentage en mooie bittere smaak en Grolsch Herfstbok (ook te lezen in een eerdere column). Grolsch (Primium Pilsener) gaat al ruim een eeuw door de beugel.