Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Gulden Draak Brewmasters

Als je boventallig wordt verklaard is het niet alleen maar kommer en kwel. Zo werd ik door diverse collega’s (van het biergenootschap) verrast met een mooie speciaalbier op mijn laatste werkdag. Eén daarvan was de Gulden Draak “The Brewmasters Edition” gerijpt op houten whisky vaten. Gebotteld in februari 2014.

gulden_draak_brewmasters_03Voordeel
Het is misschien niet leuk, maar wel een uitdaging. Tevens een mooie kans om het roer radicaal om te gooien. Aangezien mijn laatste werkgever mij boventallig heeft verklaard heb ik nu zeeën van tijd om te schrijven. Mijn biercolumns op een hoger plan te tillen (wat met de biercolumn over Averbode Blond zeker is gelukt!). Het leukst en interessantst is het als je speciaalbier op locatie (bierfestival, brouwerij of proeflokaal) drinkt. Als het een 75cl fles Gulden Draak gerijpt op whisky vaten is, dan is het thuis ook prima degusteren. Zo’n bijzondere fles vraagt misschien om een speciaal moment. Als de buren op bezoek zijn, die ook van een goed glas speciaalbier houden, is de verleiding en nieuwsgierigheid naar het zicht, het aroma en de smaak te groot om de fles nog langer te bewaren. Johan Cruyff zou zeggen: “Ieder nadeel heb zijn voordeel.”

Van Steenberge
Bij de naam Gulden Draak moet je niet denken aan de Nederlandse muntsoort uit de vorige eeuw. Gulden komt van het woord verguld. Dit speciaalbier is vernoemd naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort. Een legende verteld dat de vergulde draak de voorsteven van het schip van de Noorse koning Sigrid Magnusson versierde, die in 1111 op kruistocht voer. Magnusson schonk dit beeld aan de keizer van Constantinopel (nu Istanboel), Ongeveer honderd jaar later kwam het via de Vlaamse graaf Boudewijn IX in handen van de Bruggelingen. Bij de slag om het Beverhoutsveld in 1382 veroverden de Gentenaars het vergulde beeld en plaatste het op de Belfort. In de Belfort werden de gemeentelijke charters (oorkondes) bewaard. De draak beschermde deze charters en staat ook symbool voor vrijheid en macht van de stad.

The Brewmasters Edition
Op de fles staat te lezen waarom deze speciale editie is gebrouwen: “Onze brouwmeester Jef Versele, 6e generatie brouwers, ontwikkelde deze gulden_draak_brewmasters_01exclusieve Gulden Draak “The Brewmasters Edition” ter ere van zijn grootvader Jozef van Steenberge. Zijn grote respect voor de traditie van ambachtelijk speciaalbier was voor Jef Versele de inspiratiebron. Deze Gulden Draak “The Brewmasters Edition” is het resultaat van de combinatie van moderne technologie met traditionele ambacht. Door het bier te laten rijpen op houten whisky vaten krijgt het een unieke fijne smaak die u nooit eerder proefde.” En dat van die smaak dat kan kloppen. Whisky, hout en vanille. Het zicht was koper rood goud en troebel (kleine vlokjes). Een bloemige zoete geur, die ook terug kwam in de volle romige smaak, streelde mijn reukorgaan. Met 10,5% alcohol volume een straffe jongen. Door zijn smaak is dit speciaalbier toch redelijk makkelijk te drinken. Dit vraagt zeker om meer.