biercolumns | fotografie
biercolumns | fotografie

Averbode

Als ik bijna letterlijk met open armen wordt ontvangen (in dit geval een kijkje in de koelcel), als het speciaalbier zo’n perfect plaatje is dat ik niet wil stoppen met drinken, de sfeer zo optimaal is omdat er ook nog live jazz is en de natuur zich van zijn mooiste kant laat zien, dan waan ik mij even in het paradijs.

delirium_cafe_asd_12Coffee Company
Ik had met een vriend afgesproken om bij te praten. We hadden elkaar lang niet gezien en gesproken. Amsterdam en Coffee Company is een goede combinatie. Nieuwe Coffee Company, nieuwe locatie en nieuwe inrichting, vlakbij de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Nieuw, maar de café cortado blijft hetzelfde. Gewoonweg lekker! Binnen achter het raam was het heerlijk vertoeven in het lente zonnetje. Daarna een bezoek aan Delirium Café Amsterdam. De vriend kende dit café nog niet, des te groter was de verassing. Stukje lopen, over de brug langs een ander café, onder de spoor- en trambaan door richting het IJ-water en dan plotseling uit het niets een speciaalbier café. Iets wat je daar niet verwacht. Het lijkt verstopt, maar de locatie is prachtig.

Brouwerij Huyghedelirium_cafe_asd_11
De Abdij van Averbode is opgericht in 1134. Behalve een brouwerij herbergt de brouwerij ook een bakker en een kaasmakerij. De Abdijgemeenschap heeft haar economische activiteiten op een nieuwe en eigentijdse manier ingevuld door een korf te ontwikkelen met kwaliteitsproducten: brood, kaas en bier. Voor de productie van het Averbode abdijbier koos de Abdij voor brouwerij Huyghe. En dat is wat mij betreft een zeer goede keuze. Natuurlijk bepalen de omstandigheden ook de beleving van het drinken van een speciaalbier. Zeker als je bij Delirium Café Amsterdam op bezoek gaat. We kwamen het café binnen, tafel uitgezocht, jassen uitgetrokken en richting tapkranen gelopen. “Willen jullie onze koelcel zien?”, riep de barmedewerker. delirium_cafe_asd_07Dat lieten wij ons geen tweede keer zeggen. Mooie gedisciplineerde verkoelde ruimte met blauw schermer licht. Flessen allemaal rechtop en netjes gesorteerd. Met een vakkundig verhaal erbij van de barmedewerker. Was heel leuk om dit mee te maken.

Het paradijs
Daarom ga ik met veel plezier naar een proeflokaal voor speciaalbier waar passie en vakkundig advies hoog in het vaandel staan. Ook deze keer mochten wij eerst proeven. Voor mij hoefde dat niet. Het kon niet anders dan de Averbode worden om mee te beginnen. Wat een compleet speciaalbier is dat. Goudgeel helder zicht met een volle witte schuimkraag in een prachtig wijnachtig glas. delirium_cafe_asd_14Een bloemig zoet hoparoma. Vol van smaak met een zoetje en een fluwelen bittere afdronk. In de tussentijd hadden wij een cheeseburger besteld (heerlijk) en klonk er op de achtergond live jazz (mijn favoriete muziek). Zo te zien aan de leeftijd vermoedelijk studenten van het verderop gelegen conservatorium van Amsterdam. delirium_cafe_asd_16Na noch een aantal speciaalbieren was intussen het begin van de avond aangebroken. Toen ik naar buiten keek met uitzicht over Het IJ, streelde de natuur mijn ogen met een wonderschone avondlucht met op de achtergrond de contouren van Amsterdam-Noord. Het mooi verlichte Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis maakte het plaatje volmaakt. Even waande ik mij in het paradijs.