Bij mijn eerste bezoek aan de Jopenkerk maakte de Jopen Johannieter al een onuitwisbare eerste indruk. Pas later las ik dat het niet zo maar een speciaalbier is. Het is de zware (9% alc. vol.) dubbelbock van brouwerij Jopen. Ook nu, thuis van de fles, was ik weer verrast door de complexiteit en overweldigende smaak van dit speciaalbier. "Jopen Johangenieter" zou ik zeggen.
Dubbelbock
Er zijn genoeg degustatiebieren – bieren om lang van te genieten – die dit predikaat mogen dragen. Jopen Johannieter is daar zeker één van. Mijn eerste kennismaking met dit speciaalbier was tijdens mijn eerste bezoek aan de Jopenkerk in Haarlem. Toen al vond ik het een overheerlijk speciaalbier (lees mijn biercolumn over Jopen). De tweede keer dat ik het dronk was bij Proeflokaal De Drie Fleschjes. Daar ontdekte ik dat het een zware dubbelbock is. Nu het bokbierseizoen reeds in volle gang is, een uitstekend moment om weer eens een Johannieter te drinken. Dit keer thuis van de fles. Een aantal dagen later nog een fles. Ook van de fles blijft het een speciaalbier waar je lang van kunt genieten. De eerste fles was met hapjes erbij: kaas, olijven en pinda's. De tweede fles was met een zelfgemaakte hamburger erbij.
Recipe 1407
Op de fles staan de volgende zaken over dit speciaalbier geschreven:
“Jopen Johannieter is een zware dubbelbock. De geroosterde tarwemout geeft het bier een donkere kleur en een smaak van chocolade en geroosterd brood. Vernoemd naar het klooster in de binnenstad van Haarlem waar nu het archief zit.”
“Bier van hoge gisting” (en dus nagisting op de fles).
“Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop en gist.”
“Jopen Johannieter is lekker bij hert en wilde eend.”
“Crafting Divine Beer, Recipe 1407.”
“Brouwerij Jopen, weizen dubbelbock, alc. 9% vol., inhoud 33 cl.”
De commanderij Haarlem is exact gesticht op 17 juli 1310. Gerard van Tetterode (kanunnik van het kapittel van Sint-Marie in Utrecht) stelde een oorkonde op waarin hij zijn huizen, erven en grond in Haarlem schonk aan de balijer van het Johannieterklooster in Utrecht. Met als doel in Haarlem een commanderij van de Johannieter te stichten. Op 21 juli 1310 namen de eerste Johannieters hun intrek in een van de huizen van Gerard van Tetterode. Tegenwoordig bevindt zich het Noord-Hollands archief (historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland) in het voormalig klooster.
Chocolade
De volgorde is iedere keer hetzelfde: kijken, ruiken, proeven en nagenieten. Wat zicht betreft is donkerbruin nog aan de voorzichtige kant. Het oogt zelfs zwart, als de kleur van espresso. Er scheen dan ook geen daglicht door het speciaalbier heen. Ook de schuimkraag gaat verder dan de crème kleur. Het heeft de kleur van de schuimkraag op een espresso. Ik rook de geur van verbrande koffiebonen (naar later bleek de geroosterde tarwemout). Een volle vette smaak van koffie, geroosterd brood en chocolade streelden mijn tong en verhemelte. Met een volle licht bittere afdronk, van de geroosterde tarwemout. Een complex speciaalbier om lang van na te genieten voordat je een volgende slok neemt. De gebruikte hop is: Hallertau Mittelfrüh. Tijdens de World Beer Awards Europe 2013 beloond met goud. En bij het 37e PINT Bockbierfestival een tweede plek bij de categorie Dubbelbock. Kortom, proef de Jopen Johannieter zelf een keer. Het liefst natuurlijk van de tap in de Jopenkerk!