BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Kemphaan Weerwater

Met meer dan 200.000 duizend inwoners is het logisch dat er meerdere brouwerijen in Almere zijn. Eén van de brouwerijen is stadsbrouwerij “De Kemphaan” vernoemd naar het gelijknamige stadslandgoed. Dankzij het programma "Herrie in de keuken" nieuw leven ingeblazen. Het amber bier Weerwater is één van de acht bieren die de stadsbrouwerij brouwt. Smaak is mooi in balans. Ondanks de 7% alc. vol. toch goed doordrinkbaar.
Stadsbrouwerij "De Kemphaan", Weerwater

Stadsbrouwerij "De Kemphaan", WeerwaterWat betreft het aantal brouwerijen glansrijk gewonnen

Het heeft even geduurd, maar eindelijk dan een biercolumn over een bier uit de stad waar ik woon. Kemphaan Weerwater, een amber bier van stadsbrouwerij “De Kemphaan" uit Almere. Met een plaats in de top tien van de grootste steden van Nederland is het logisch dat er meer dan één brouwerij in Almere is. Op dit moment vijf actieve brouwerijen: Bierfabriek, Brouwerij Stijl, Duin Brouwerij, Lignum Craft Beer en Stadsbrouwerij De Kemphaan. Wat inwoners aantal is Almere nog in een strijd verwikkeld met Tilburg wie van de twee zich de 7e stad van Nederland mag noemen. Nipt gewonnen door Tilburg. Maar wat brouwerijen betreft heeft Almere glansrijk gewonnen. In Tilburg slechts twee, Stadsbrouwerij 013 en La Trappe. Maar La Trappe ligt buiten de stad en telt dus eigenlijk niet mee. Dit keer het bier aangeschaft bij de Jumbo.

Stadsbrouwerij "De Kemphaan", WeerwaterAlmere moet een eigen brouwerij krijgen

In 2011 hadden een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen. Het werd stadsbrouwerij “De Kemphaan" vernoemd naar het gelijknamige stadslandgoed gelegen tussen Almere Haven en Almere Hout. De stadsbrouwerij is opgericht in mei 2015. De brouwerij begon klein, alleen op zondag en maandag werd 200 liter per keer gebrouwen in kleine koperen brouwketels van het merk Kasper Schultz. Dankzij een donatie van het Almere-fonds heeft de brouwerij nu 3 lagertanks van 1.000 liter en 2 lagertanks van 500 liter. Er wordt nu geen 400 liter maar 1.600 liter bier per maand gebrouwen. Het was het programma “Herrie in de keuken” van Herman den Blijker die restaurant de Kemphaan nieuw leven in blies. Stadsbrouwerij "De Kemphaan", WeerwaterHerman was geïnteresseerd in de brouwerij die toen niet werd gebruikt. Herman stelde voor de brouwerij zo snel mogelijk in gebruik te nemen als blikvanger voor het restaurant. Zo geschiedde en de rest is geschiedenis.

Heerlijke smaak, mooi in balans

Kemphaan Weerwater is een amber bier en zo ook de kleur. Goud blond koper kleurig. Volle wand plakkende witte schuimkraag met kleine belletjes. Een voornamelijk sterk kruidige geur. Romige bitterzoete smaak. Een bescheiden bittere korte afdronk. Met een zacht bitterzoet einde. Ambachtelijk gebrouwen. De brouwers selecteren authentieke en natuurlijke ingrediënten. De basis ingrediënten zijn zoals bijna altijd: water, gerstemout, hop en gist. Het bier heeft een heerlijk smaak, mooi in balans. Geen uitschieters. Het voelt niet als 7% alc. vol. en drinkt vlot weg. Als je zonder nadenken de fles helemaal uitschenkt, wordt het bier troebel, meer kruidig en meer bitter. Op naar het andere bier van brouwerij “De Kemphaan” die ik nog heb staan, Oostvaarders.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *