BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Leffe Royale

Bij Leffe denk ik meestal aan Leffe Blond. Deze heb ik vaak op voorraad. Heerlijk makkelijk drinkbaar speciaalbier. Volop te krijgen in de supermarkt. Behalve Leffe Blond, zijn er nog meer populaire speciaalbieren te krijgen in de supermarkt. Duvel, La Chouffe, La Trappe Dubbel, Hertog Jan Prestige, Hertog Jan Karakter, Westmalle Dubbel, Westmalle Trippel, Leffe Bruin, Leffe Trippel, Grimbergen Dubbel, Brand Imperator, Brand Up en nieuw in de supermarkt Palm Sauvin waaraan ik een goede drink herinnering heb.

leffe_royale_02Brugge
Dit speciaalbier, Leffe Royale Blonde Superieur, kende ik tot afgelopen vrijdag nog niet. Maar dat klopt wel, het is namelijk pas sinds mei 2012 op de markt. Een collega had het voor mij meegenomen vanuit Brugge. Gekocht in de winkel en bar 2be Moodshopping Brugge. Prachtige winkel met een enorme collectie aan bier. Er is een permanente tentoonstelling van ‘780 Belgische bieren met hun specifiek glas’ die zeker het bezoek waard is.

Vrolijk
Toen ik afgelopen vrijdagmiddag, het verwenmoment voor een speciaalbier, een Leffe Royale openmaakte werd ik blij verrast. Alleen de geur al was een traktatie. Een heerlijk fris en fruitig aroma. Kleur donkerblond. De smaak is fris en zoet-fruitig met een licht bittere nasmaak. Echt een bier waar je vrolijk van wordt. Een prima speciaalbier voor als het warm is. Helaas had ik er maar één. Je kan er gerust een aantal van drinken. Hoewel je het alcohol van 7,5% alvohol volume wel gaat voelen na één fles.

leffe_royale_01Blond
Leffe bestaat sinds 1240. Leffe Royale is een hoogwaardig Belgische blond bier. Meesterwerk van de meesterbrouwers van Leffe. Staat er vermeld op de fles. Het bijbehorende glas van Leffe, dat ik in mijn bezit heb, is een kelkvormig glas zonder gouden rand met een glas-in-lood klooster plaatje op het glas. Het valt onder de vlag van Anheuser-Busch Inbev de grootste brouwerijketen van de wereld.

Mitra
Ik probeer zoveel mogelijk verschillende bieren te proeven en te ontdekken en dan zijn de supermarkt en Dirk III en Gall & Gall toch te beperkt. Helaas is de Mitra vlakbij het station Almere Centrum van de ene op de ander dag verdwenen. Nu ben ik ‘gedwongen’ uit te wijken naar Amsterdam. Mitra’s genoeg en natuurlijk de Bierkoning. Lijkt mij geen straf, een rondje bier winkelen in Amsterdam. En dan na afloop een afzakker nemen in één van de (speciaal)bier cafés. Gollem, ’t Arendsnest, In de Wildeman of De Bekeerde suster. Vast wel ergens een Leffe Royale te krijgen.