Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

La Guillotine

Na mijn bezoek aan Delirium Café Amsterdam, zijn twee speciaalbieren mij bijgebleven. Averbode Blond en La Guillotine. Beide gebrouwen door brouwerij Huyghe. Ook bekend als brouwerij Delirium Tremens. Het kon niet uitblijven dat ik van deze twee speciaalbieren een aantal flessen wilde aanschaffen.

De Bierkoningla_guillotine_02
Het bezoek aan het nieuwe café Delirium Café Amsterdam (dochter van Delirium Café Brussels, met 3200 soorten bier), was een groot succes. Toen ik dan ook twee dagen later in Amsterdam was, moest ik een bezoek brengen aan De Bierkoning. Twee speciaalbieren hadden een zeer aangenamen indruk achter gelaten, Ik wilde twee flessen van Averbode Blond met bijbehorende glas en hetzelfde van La Guillotine. De Averbode hadden ze niet. La Guillotine wel. Dus twee flessen van laatst genoemde. Het bijbehorende glas met rode voet was niet in de collectie. Wel het Delirium Tremens glas. In blauwe letters de naam Delirium Tremens en roze olifantjes op het glas geprint. Bleek bij thuiskomst dat ik dit glas al had. Niet erg, handig als je bezoek krijgt.

Delirium
Brouwerij Huyghe is bekend van de Delirium bieren – Noël, Naturnum en Tremens –, maar ook van de Floris bieren – onder andere: fraise, framboise, hones en passion. Brouwerij Huyghe wordt ook brouwerij Delirium Tremens genoemd en is een grote Belgische familiebrouwerij gelegen in de Oost-Vlaamse gemeente Melle. Het assortiment omvat nog veel meer speciaalbieren dan hierboven genoemd. De huidige brouwerij werd in 1906 door Leon Huyghe opgericht. Sedert 1654 zijn er brouwactiviteiten op de Appelhoek in Melle. Daarmee is het de oudste nog actieve brouwerij in België.

la_guillotine_01Stukjes oude kaas.
Tijdens het uitschenken van de opvallende 330 ml. fles, niet doorzichtig met rode dop en etiket, vulde het Delirium gas zich met een goud blonde kleur. Daarboven op vormde zich een volle witte schuimkraag. Vanaf de bodem, in het midden van het glas, borrelde kleine koolzuurbellen in een constante stroom omhoog. Een heerlijke geur, moutig, zoet en kruidig, prikkelde mijn neus. Evenwichtig van smaak, met een licht bitter afdronk die een tijdje blijft hangen. Het doet je verlangen naar een volgende slok. Met 8,5% alcohol volume een zwaar blond bier. Dit speciaalbier is drie keer gegist. Gebrouwen met water, gerstemout, tarwe, haver, hop, gist. De kleur, de geur, de smaak en de presentatie – een kwinkslag naar de naam, rode dop, rood etiket en glas met rode voet – maken het tot een bijzonder speciaalbier. Stukjes oude kaas erbij en het plaatje was compleet.