BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Zilt

Afgelopen vrijdag wilde ik naar de Mitra (Eerste van Swindenstraat te Amsterdam) om het bier! magazine te halen. Ik had een collega vrij snel overtuigd om mee te gaan, om na afloop een paar sepciaalbieren bij brouwerij ’t IJ te drinken. Uiteindelijk werd het de Zeedijk. Café Zilt, waar een vier jaar oude bock van Hertog Jan op het vat was.

zilt_01Vroeg dicht
Na ons bezoek aan de Mitra, waar wij onder andere de herfst editie van bier! magazine en een IJ glas hadden bemachtigd, wilde wij bij brouwerij ’t IJ wat gaan drinken. Dichtbij en bijzonder speciaalbier. Echter om 19:00 uur wordt daar al laatste ronde geroepen. Een kort artikel in de krant over een nieuw café op de Zeedijk met tweehonderd soorten bier en duizend soorten whisky, dat binnenkort geopend zou worden, deed ons besluiten om op de Nieuwmarkt uit te stappen en de Zeedijk af te lopen.

Whisky
Op het tweede gedeelte van de Zeedijk in de flauwe bocht trok een fris nieuw café onze aandacht. zilt_03Ook het bord buiten waarop stond acht bier van de tap en zesendertig whisky hield ons staande. We betraden een kleine smalle ruimte, die voornamelijk werd gevuld door de bar en de glazen wand achter de bar waar alle whisky en overige sterke drank stond uitgestald. In de hoek achterin stond een hoge ronde tafel met krukken. Het was vrij en we namen daar plaats. Een blik op de tapkranen verraste ons in eerste instantie door de Hertog Jan overjarige bock.

Nieuw en schoonzilt_02
Onze eerste bestelling was een IJ bok en een Wildebok. Toen het bar meisje de bestelling kwam opnemen, vroeg ik of dit het nieuwe café was uit het krantenartikel. Zij antwoordde dat dit een overtrokken verhaal was en dat ze alleen maar verbouwd hebben en naar honderd whisky willen gaan. Het was een aardige dame, met veel kennis en informatie over de speciaalbieren. Af en toe kwam zij langs met een plank vol met kaas en worst. Hard stemgeluid verraadde een slechte akoestiek. Een korte stop op de toilet maakte mij blij. Nieuw en schoon. Dat maak je niet vaak mee. De twee ronde kon niet anders dan de Hertog Jan overjarige bock zijn. Zilt heeft het vat zelf vier jaar bewaard. De smaak was bijna Port achtig. Al met al een zeer geslaagde avond. Wat mij betreft kan Zilt aan de lijst van speciaalbier cafés worden toegevoegd.