Ik had met een oude schoolvriend afgesproken in Amsterdam (Nieuwmarkt) om weer eens bij te praten. Al lopende vanaf het Centraal Station naar de Nieuwmarkt passeerde ik het VOC Café, waar buiten op een bord met grote letters, open voor lunch, stond geschreven.
Koffie
Eerst genoten van een stevige kop koffie (café cortado en cappuccino) bij de Coffee Company. Even de laatste nieuwtjes doorgenomen. Daarna was het tijd om wat eten. Onder weg naar de Nieuwmarkt had ik al gezien dat het VOC Café open was voor lunch. Een mooiere en tegelijk historische plek kan je in Amsterdam niet vinden. Vlak tegen over het Centraal Station staat Amsterdams oudste toren; de Schreierstoren. Binnen deze monumentale middeleeuwse muren is sinds enkele jaren het VOC Café gevestigd. Een uniek stukje Amsterdam.
Waar komt de naam ‘Schreierstoren’ vandaan?
Het verhaal gaat dat de naam is afgeleid van het woord schreien ofwel huilen. Niet vreemd omdat vele vanaf de toren hun geliefde of kind uitzwaaiden om hen waarschijnlijk nooit meer terug te zien. De naam is echter een verbastering van het woord schrayhouck, het geen scherpe hoek betekend, een aanduiding voor de hoek waarop de toren ten opzichte van de O.Z. Kolk en de P.H. Kade staat.
Grimbergen Dubbel
Genoeg historie, uiteindelijk gingen wij naar het VOC Café om te eten en te drinken. Ik koos voor een bruin pistolet filet americain en de vriend voor een uitsmijter. Dit alles vergezeld van een speciaalbier. De keuze bestond uit Amstel, Grimbergen Dubbel, Palm Royale of Wieckse Witte van de tap. Het werd
Grimbergen Dubbel. Bij binnenkomst zie en voel je meteen de historie van deze plek. Oude bakstenen muren en houten balken aan het plafond. De grote hoge ruimte wordt gevuld door een aantal ronde tafels met stoelen. Wij hadden plaats genomen aan een tafel met uitzicht over de hele ruimte en recht tegen over de bar. Veder is de ruimte voornamelijk leeg, dus veel plek voor feestelijkheden.
Palm Royale of Wieckse Witte
Ons tweede bier was natuurlijk de Palm Royale, Amstel of Wieckse Witte was geen optie. Palm Royale is koperkleurig, met rijk wit wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel “body”. Lichtzoet door de alcohol is het bier eveneens wat bitter en fruitig. Een afsluiter gedronken in het proeflokaal van brouwerij De Prael; De Tripel. Reuze gezellige omgeving, een absolute aanrader voor een volgende keer.