BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Westvleteren 12

Misschien wel het meest besproken speciaalbier. In ieder geval door Ratenbeer meerdere keren gekozen tot beste speciaalbier van de wereld. Is het een hype, de exclusiviteit – alleen verkrijgbaar aan de poort van de Sint-Sixtusabdij – of is het werkelijk zo'n bijzonder speciaalbier? Tijd om zelf eens te proeven. Ook in het kader van de vergelijkingstest met St. Bernardus ABT12.

Reserveren is verplicht

Je zou je kunnen afvragen: 'Wat kan biercolumns hier nog aan toevoegen?' Toch wel iets, namelijk mijn persoonlijke beleving van het drinken van de Westvleteren 12. west_12_02Het heeft lang geduurd voor het moment zich aandiende om dit speciaalbier aan te schaffen. Al was het alleen maar vanwege de prijs. Hoewel dat ook wel meeviel. Het was namelijk inclusief bijbehorende Westvleteren trappistenglas. Tevens hoefde ik niet zelf op en neer naar de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Het is trouwens een hele onderneming om in aanmerking te komen voor een krat Westvleteren 12. Lees maar eens op de website van Sint-Sixtusabdij wat de uitgebreide regels zijn. Reserveren is verplicht. Zelfs de nummerplaat van de auto moet je opgeven.

Het is alleen op de fles te krijgen

Zoals reeds beschreven in mijn biercolumn over Bier en Plezier, heb ik daar mijn fles en glas besteld en gekocht. Behalve de veelgeprezen Westvleteren 12 brouwt de abdij ook een blond en een Westvleteren 8. west_12_03Samen met Achel, Chimay, Orval, Rochefort en Westmalle de zes Belgische bieren die de naam trappist mogen dragen. Gebrouwen door trappisten monniken, binnen de muren van het klooster, alleen voor de voorziening in hun levensonderhoud. Sinds 1839 wordt er door de monniken van Westvleteren al bier gebrouwen om in hun eigen behoeften te voorzien. Geen commerciële doelstellingen, voor het ondersteunen van behoeftige. Er wordt dus een beperkte hoeveelheid gebrouwen. Het is alleen op fles te krijgen in houten kratten van 24 flessen in de abdij en in het ontmoetingscentrum 'In de Vrede' in kleine verpakking van zes flessen.

De alcohol was iets te overheersend aanwezig

Het meest opvallende aan de Westvleteren 12 is de fles. Er staat namelijk niks op, behalve op een verdikking in de hals het woord 'trappistenbier'. De meest noodzakelijke informatie staat allemaal op de kroonkurk gedrukt:
'Trappisten Westvleteren – Bier, 10,2% vol. – Bevat gerstemout – Abdij St. Sixtus, 8640 Westvleteren – Tenminste houdbaar tot, zie top, 031218 – 33cl.'
Het Westvleteren trappistenglas doet zeker niet onder voor het glas van de abdij St. Bernardus. Als je met de knokkel van je vinger er tegenaan tikt geeft het een prachtig geluid. Afgewerkt met een elegante gouden rand. west_12_07Het bier is donkerbruin tegen zwart aan. Als je het tegen het licht houdt wordt de kleur licht roodbruin. Het geur pallet is: mout, hop, zoet en licht alcoholisch. Volle licht zoete (zweem van drop), bittere ondertoon en een duidelijke alcoholische smaak. Eindigend in een prikkelende afdronk van de koolzuur en een bittertje die een tijdje blijft hangen. De alcohol was iets te overheersend aanwezig. Ik hou niet van het vergelijken en beoordelen, maar als ik dan toch moet kiezen geef ik nu de voorkeur aan de St. Bernardus ABT 12. Wellicht dat ik beide speciaalbieren nog een keer zal degusteren.