BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Detmolder Chardonnay Hopfen

Aan de rand van de historische stad Detmold staat één van de mooiste brouwerijen van Duitsland. Privat-Brauerei Strate Detmold. Tijdens een bezoek aan de kerstmarkt in Oberhausen heeft mijn vrouw wel een heel bijzonder bier meegenomen van deze brouwerij, Detmolder Chardonnay Hopfen. Een speciaalbier met een gelimiteerde oplage.
dsh_01

Ausverkauft

De uitstraling van Detmolder Chardonnay Hopfen, – een 750 ml beugelfles met aan de hals een gestrikt rood lint waarin een opgerold papier zat waar uitgebreide informatie opstaat over het bier en het te gebruiken glas – verraadde meteen dat dit een bijzonder bier is. Een bier om eens goed voor te gaan zitten en te drinken op een speciaal moment. Eerste kerstdag is dan bij uitstek zo'n gelegenheid. Extra bijzonder is, dat het een gelimiteerde editie is. Dit speciaalbier smaakt zo lekker dat het haast zonde was om de fles te delen met drie personen. Volgens de website van de brouwerij: 'achtung ausverkauft'. Gelukkig staat er één zin later, vanaf begin maart weer verkrijgbaar. Het smaakte uitstekend bij het voorgerecht, carpaccio met rucola en schijfjes parmezaanse kaas.

Thusnelda-Bier

De in 1863 opgerichte Privat-Brauerei Strate Detmold met 33 werknemers, wordt nu in de vijfde generatie als familieonderneming door Renate, Friederike en Simone Strate geleid. Hun specialiteit is de milieuvriendelijke beugelfles. De Detmolder bierspecialiteiten zijn: Pilsener, Detmolder Lantbier, Weizen en kelderbier. De privébrouwerij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de op twee na grootste beugelflesbrouwerij van Duitsland. Volgens het laatste wereld bierrapport behoort de Privat-Brauerei Strate Detmold tot de 32 grootste onafhankelijke Duitse brouwerijen in familiehanden. Zestien bieren worden er vermeld op de website van de brouwerij, waarbij Detmolder Thusnelda-Bier de absolute favoriete is. In 2013 door de Probier-Club Duitsland als beste bier van dat jaar gekozen.

dsh_03

Perfecte balans

Individueel hand getekend op de fles. Strate Gourmet Biere. Gelimiteerde oplage. Inclusief een papieren rol waar uitgebreide informatie over het bier en het uitschenken in het glas staat opgeschreven; “Für uns ist es an der zeit, eine neue Kategorie Biere zu entwickeln, die weit ab vom Alltäglichen sind und auch noch die Kunst... Erst das Glas macht den Genuss perfekt. Genau wie Wein haben auch Gourmet-Biere ganz besondere...” Lees verder op de foto van het papier. Het is een bier dat bestaat uit: water, hop, gist, pilsener mout, karamel mout. Oranje blond licht troebel. Met een ivoren crème schuimkraag. Het heeft een zeer aangenaam zoet aroma met een zuurtje als ondertoon. Zoet romig en vol van smaak met een ondersteunend bittertje. Een perfecte balans, die overgaat in een rustige elegante en vlakke afdronk. Een bijzonder bier, dat verlangt naar meer. Kan niet wachten tot het maart is.