BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Paix Dieu

Ik wist dat ik één Paix Dieu Triple in de koelkast had staan en dat deze bij volle maan is gebrouwen. Per toeval controleerde ik op zondag 24 januari 2016 of het volle maan was. En dat bleek het geval. Dus deze fles kon niet anders dan op deze dag gedronken worden.

Paix Dieu

Schitterend glas

Paix Dieu Triple is een bijzonder bier, het is namelijk het enige abdijbier dat bij volle maan wordt gebrouwen. Elke maand een andere Paix Dieu Triple. De fles die ik heb gedronken is van juni 2015. Juni is de maand van de framboos. Vandaar de naam Volle Maan van de Framboos. De framboos wordt in juni geplukt. Elke maand en dus elke volle maan heeft zijn eigen symbool. Ook het glas is heel bijzonder. Het loopt schuin af om alle aroma's volop te kunnen proeven en is maanrond. Elk glas is uniek, deze worden namelijk één voor één geblazen met de mond. Tijdens een stedentrip naar Brussel is een logisch dat er bier en glazen worden aangeschaft. Een pakket van drie flessen en glas van Paix Dieu en ook het originele La Guillotine glas met een 75 cl fles waren de oogst.

Paix DieuCisterciënzer abdij

Brouwerij Brasserie Caulier is gevestigd te Péruwelz in België. Het bier wordt gebrouwen in de cisterciënzer abdij van Paix Dieu. De abdij is voor vrouwelijke geestelijken opgericht in de achttiende eeuw. In het kloosterleven speelde de maankalender een belangrijke rol. De brouwerij van de abdij werd in 1997 nieuw leven ingeblazen door een renovatie. De familiebrouwerij Brasserie Caulier brouwt honderd procent natuurlijk bier. Ze brouwen al twintig jaar hun eigen bier en bestaan al vier generaties lang. Ze brouwen slechts één bier de Triple, elke maand bij volle maan. Op de fles wordt deze tripel in het Frans beschreven als: “Chaque jour, nous engageons à vous proposer une biere de la plus houte qualitie.” In het Nederlands: "Elke dag zetten we ons in om u een bier van de hoogste kwaliteit aan te bieden."

Eind januari 2016

Paix DieuIs het toeval, geluk, of de geest van de volle maan? Ik weet het niet. Maar het lot had besloten dat ik deze fles moest openmaken op de dag dat het volle maan was. Echter niet de volle maan van juni, maar die van januari. Het geeft toch iets extra's. Goudblond troebel met een witte schuimkraag. Vol romig, zoet, licht bitter en fruitig met een zuurtje als ondertoon. Een rustige, weinig bittere en licht complexe afdronk. Kort maar krachtig. Met hergisting op de fles en tien procent alcohol volume, een bier om lang te kunnen bewaren. Houdbaarheidsdatum is tot eind juli 2018. De ingrediënten zijn eenvoudig: water, gist, suiker, hop, gerstemout. Dankzij de niet al te uitbundige smaak en een alcohol volume van tien procent heeft dit speciaalbier een goede balans. Paix Dieu betekent: 'Godsvrede of wapenstilstand. En laat dit nu precies zijn wat je nodig hebt om met volle aandacht van dit speciaal bier, indien mogelijk uit het schitterende glas, te genieten.