Site pictogram biercolumns

Wispe Brouwerij

In de Gouden Eeuw Was Weesp één van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Ze leverde bier van uitstekende kwaliteit dankzij het schone water van de vecht. Uiteindelijk is er geen brouwerij meer over. Pas in 2009 besluiten drie broers weer een echte stadsbrouwerij te openen in een historische locatie. Je kunt er genieten van Weesper bieren en jenever.

Wispe Brouwerij te Weesp

Het proeflokaal bevindt zich in een voormalige kerk

Het einde van de coronapandemie is in zicht. Vanaf zaterdag 26 juni 2021 vinden er nog meer versoepelingen plaats en kunnen we ongelimiteerd, met inachtneming van de 1,5 meter, naar de horeca. Afgelopen zaterdag heb ik daar een voorproef op genomen. Een kennis had ons uitgenodigd om paella te komen eten. Omdat hij weet dat ik bierliefhebber ben en daar biercolumns over schrijf stelde hij voor om eerst in de Wispe Brouwerij te Weesp af te spreken. Op het moment dat we aankwamen was het niet zonnig en besloten we binnen te gaan zitten. Een uitstekende keuze. De kennis had al een tafel voor vier personen gereserveerd. Het proeflokaal bevindt zich in een voormalige kerk midden in de brouwerij met uitzicht op de koperen ketels en overige brouwinstallaties. Als je geluk hebt kan je de brouwer aan het werk zien. Aan een van de ketels stond wat schuim te pruttelen. Nieuwsgierig als we waren wilde weten wat dat was. Het bleek een gisttank die in gebruik was.

Bezoek de Wispe Brouwerij

In 1920 sloot de laatste brouwerij in Weesp zijn deuren. Daarvoor in de Gouden Eeuw was Weesp één van de belangrijkste brouwsteden van Nederland. Het bier was in die tijd van uitstekende kwaliteit dankzij het schone water uit de Vecht. Drie broers besloten in 2009 op een historische plek in de Vechtstad weer een stadsbrouwerij te openen. De oude benaming van Weesp is Wispe. Vandaar de naam Wispe Brouwerij. De brouwerij is gevestigd in de prachtige locatie Sint-Laurentiuskerk waar op ambachtelijke wijze heerlijke bieren worden gebrouwen. Weesp heeft ook een jeneververleden. Anker Weesp stookt er zijn authentieke jenever in de kleinste jeneverstokerij van de wereld. Ook dit wilden wij weten en het bleek te zitten in het bierwinkeltje van de brouwerij. Natuurlijk later even bezocht voor wat inkopen. Bezoek de Wispe Brouwerij voor lunch, diner, rondleiding en proeverij.

"U mag naar boven lopen, kunt u mooie foto's nemen”

Bij binnenkomst wordt je blij verrast door de grote hoge ruimte van de voormalige kerk waarvan de kleine glas-in-lood ramen nog behouden zijn. Het eerste dat opvalt is recht vooruit de bar met aan de muur een batterij aan tapkranen met daar boven drie koperen ketels. Aan de rechter kant staat nog een ruim assortiment aan RVS (roestvrij staal) ketels. De rest van de ruimte is volledig ingevuld door tafels en stoelen, het proeflokaal. In de kerktoren kan je overnachten. Kost een beetje maar dan heb je ook wat.

Ik heb genoten

Ze zagen mij rond lopen met mijn camera en mobiel om dit alles vast te leggen. Waarop een van de medewerkers tegen mij zei: “U mag naar boven lopen kunt u mooie foto's nemen.” Het zag er allemaal mooi en verzorgd uit. Ook een strakke website en dito visitekaartje. Het bier smaakte uitstekend. Op advies begonnen wij met een Weizen. Volgens Duitse traditie gebrouwen. Dus fris en fruitig met tonen van banaan. Bittergarnituur. Gevolgd door de tripel. Van 7,6%. Meestal de signatuur van de brouwer. Als deze goed is, en dat was deze, bepaald dit mede of er goede bieren worden gebrouwen. Zoete aardappel met mayonaise en uienringen. Ik heb genoten. Weesp is een mooie stadje voor een dag uitgaan met natuurlijk een bezoek aan de Wispe Brouwerij om daar lekker te eten en bier te drinken.

Mobiele versie afsluiten