BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Achttiende Meibockfestival

Het was alweer het achttiende Meibockfestival in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat te Amsterdam. Prachtige locatie. Een verscheidenheid aan biertypes: Meibock, Saison, India Pale Ale, English Pale Ale. En maar liefst 38 verschillende brouwerijen. Georganiseerd door Pint Noord-Holland. Bezocht samen met één van de vrienden van het Biergenootschap. Acht verschillende bieren, uit een 15 cl. glas, heb ik geproefd.

Achttiende Meibockfestival

Het entreepakket bestond uit

Het was voor mij de eerste keer op het Meibockfestival. De zon liet zich van zijn goede kant zien. Ik was er zo, trein naar Amsterdam Centraal en ongeveer 10 minuten lopen naar de Posthoornkerk. Camera uit de tas gehaald en buiten één foto's genomen. De locatie is perfect, een oude kerk in de Haarlemmerstraat. Dan zijn de Haarlemmerstraat en in het verlengde de Haarlemmerdijk sowieso twee gezellige straten om een dagje te winkelen, een speciaalbier te drinken en een hapje te eten. MeibockfestivalIntussen was de vriend van het Biergenootschap gearriveerd. Wij liepen naar binnen om entree te betalen en onze jassen af te geven in de garderobe. Het entreepakket bestond uit: entreegeld, glas en 7 consumptiemunten. Er zat nog een extra bonnetje bij voor een gratis glas bier van brouwerij De Prael. Als PINT-lid kregen wij ook nog een gratis consumptiemunt. De voorzitster van PINT stond zelf bij de stand van PINT. In totaal konden we negen speciaalbieren gaan proeven van elk 15 cl.

De Posthoornkerk is voor allerlei doeleinde te huur

Om niet de hele tijd met de camera of mobiel bezig te zijn, nam ik eerst wat foto's. De Posthoorkerk is een prachtige locatie voor een bierfestival, maar ook om foto's te nemen. MeibockfestivalDe zon baande zich een weg door de glas-in-lood ramen. De sfeer was gemoedelijk. De drukte was overzichtelijk. Genoeg ruimte om te bewegen en geen lange rij bij de tappunten en spoelbak. De eerste verdieping is ingericht voor kantoren. Daar onder achter de zuilen bevonden zich de 38 verschillende speciaalbieren. De Posthoornkerk is een kerk uit de negentiende eeuw. Het heeft 20 jaar geduurd om het te restaureren. Het is de eerste kerk die P.J.H. Cuypers in Amsterdam ontwierp. Later ontwierp hij ook het Centraal Station en het Rijksmuseum. De Posthoornkerk is voor allerlei doeleinden te huur: diners, recepties, concerten, productpresentaties, lezingen en dus ook voor een bierfestival. En wat mij betreft de ideale locatie. Als ik het vergelijk met het te drukke, te warme Bockbierfestival in de Beurs van Berlage, is dit een verademing. Het seizoen zal daar zeker ook een rol bij spelen.
Meibockfestival

Een Bierfestival dat vraagt om een volgend bezoek

Met 38 verschillende brouwerijen en 41 verschillende speciaalbieren was de keuze zeer ruim en daardoor lastig. De acht genuttigde bieren kan ik mij niet meer allemaal herinneren – had ik ze maar aan moeten kruisen op de festivalfolder – , maar de eerste was meteen stevig wat smaak betreft. Lentebok van brouwerij De Prael kwam voorbij vanwege het gratis bonnetje. Uiteindelijk heb ik 8 verschillende speciaalbieren gedronken. Van één was de geur en smaak niet aangenaam. Na twee slokken bracht ik het al naar de spoelbak. Uiteindelijk vielen de twee laatste bieren, Mosaic King (India Pale Ale) en Hop Fiction (Golden Ale) van brouwerij Tigertops, Wakefield (UK) het meeste in de smaak. Wij wilde het glas inleveren voor de twee euro statiegeld, maar het moest eerst omgespoeld worden. Daar hadden wij geen zin meer in. Na het ophalen van de jassen begaven wij ons voldaan richting trein om naar huis te gaan. Een bierfestival dat vraagt om een volgend bezoek.