BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

La Corne Blond

La Corne wordt gebrouwen bij Brasserie des Légendes in opdracht van de Belgische bierfirma Brasserie d'Ebly. Het etiket op de fles valt op door het figuurtje in monnikspij aan een strop. Maar het meest opvallendste aan dit speciaalbier is het hoornvormige glas in een houten houder. Er zijn twee verhalen over het ontstaan van dit bier: een legende en het werkelijke verhaal.

La Corne Blond

Wel behoorlijk aan de prijs

Mijn eerste kennismaking met een bijzonder bierglas was het Pauwel Kwak glas in Café Belgique te Amsterdam. Het koetsiersglas in een houten houder. Dit werd overtroffen door het Diabolici glas. Een puntzak vorming glas in een metalen houder. La Corne heeft een hoornvormig glas in een houten houder. Gezien bij Delirium Café Amsterdam en elke keer als ik bij Bier en Plezier kom. Daar is zelfs een zwarte variant te krijgen inclusief twee flessen La Corne Black. Dit hoornvormig glas is wel behoorlijk aan de prijs. Wellicht iets voor later. Het was dan ook bij mijn hofleverancier Bier en Plezier waar ik de drie La Corne bieren – Blond, Tripel en Black – heb aangeschaft. De flessen en natuurlijk het glas, waren mij al eerder opgevallen.

Ter ere van “de gehangenen”

De volledige naam is La Corne du Bois des Pendus. Letterlijk vertaald: La Corne BlondDe Claxon van hout opgehangen. Er zijn twee verhalen over La Corne: De legende en het werkelijke verhaal. De legende verteld over de bierbouwer genaamd Cornelius. Hij werd bekend omdat hij en alleen hij bier brouwde. Plunderaars vermoorden alle dorpelingen. Cornelius wist nog op tijd zijn geheime recept te begraven. Het werkelijke verhaal gaat over de 30-jarige oorlog. De opgejaagde dorpelingen werden berecht. Een honderdtal mannen, vrouwen en kinderen hadden zich schuil gehouden in het woud van Anlier. Daar waar het woud een hoorn vormt werden zij opgehangen. Ter ere van 'de gehangenen' ('La Corne du Bois des Pendus') heet deze plek. Vandaar de naam op de fles en de strop op het etiket van de fles. Een figuurtje in monnikspij hangt aan een strop met zijn tong uit de mond.

De volgende keer drinken uit het hoornvormige glas

La Corne Blond van een 33 cl. fles. Santé sand pitie! (Gezond zonder genade!). Staat er op de fles. Het jopenglas, bij gebrek aan het originele glas, vulde zich met een licht blond troebele kleur. Daar bovenop een witte schuimkraag met kleine koolzuurbellen.In de vloeistof waren sterk bruisende kleine koolzuurbellen zichtbaar. De geur die opsteeg uit het glas was mout en fruitig. De koolzuur bruiste in de mond. Fris, fruitig, licht zoet en bitter. De afdronk was fris en fruitig met een licht bitter slot. De ingrediënten zijn standaard: water, mout, tarwe en gist. Met alcohol 5,9% volume een licht blond bier. Na het uitschenken van het restant uit de fles smaakte het iets bitter. Een aangenaam fris blond speciaalbier. De volgende keer drinken uit het hoornvormige glas. Bij Delirium Café Amsterdam of toch zelf het glas aanschaffen.