BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Biertuin

De combinatie, Amsterdam, Mitra, vrienden, De Biertuin, een mooi lente zonnetje, een terras, lekker bier, een degelijke hap eten en na afloop nog een lekker ijsje in een ijssalon aan het Beukenplein is garantie voor een gezellige en geslaagde middag en avond.

Drie flessen Urthel inclusief gratis glas

De Biertuin AmsterdamIk had met twee vrienden afgesproken om weer eens bij te praten. Eén van de vrienden was naar Vietnam op vakantie geweest. Wij wilde de verhalen graag horen. Ik kon dit mooi combineren met een bezoek aan de Mitra op de Beukenweg in Amsterdam. De aanbieding van de maand april was: bij de aankoop van drie flessen Urthel een Urthel glas cadeau. Dat kon ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij laten gaan. De keuze viel dus automatisch op een café in de beurt. Eén van de vrienden had gelezen dat de hamburger bij De Biertuin was beloond met een prijs en wilde deze graag proberen. Na een bezoek aan mijn voormalige Marokkaanse slager annex kruidenier wandelde ik richting Mitra voor de aanbieding van april. Daarna vervolgde ik mijn weg richting De Biertuin.

De bar is voorzien van vijftien tapkranen

In mijn hoofd had ik al een voorstelling gemaakt waar De Biertuin zou liggen. Maar dat bleek niet te kloppen. Het ligt een stuk verderop tegen over het Oosterpark en het Tropenmuseum. De Biertuin AmsterdamOp deze plek is al ruim 120 jaar een café gevestigd. Ik kende het nog uit de tijd dat het café Museum was. Toen ik nog in Amsterdam woonde kwam ik daar regelmatig. Vaak op zaterdagmiddag, voor live jazzmuziek en een lekker speciaalbier. Sinds kort heet het De Biertuin. Het is een hippe zaak geworden. Met mijn camera in de aanslag kwam ik aangelopen. Het terras puilde bijna uit van de mensen. Het was dan ook lekker buiten zitten bij een warm lente zonnetje. Naar later bleek, was binnen zitten ook geen goede optie, veel te warm. Vermoedelijk afkomstig van de wand vol met kippen aan het spit. Na vragen mocht ik foto's nemen. Dat was nog vrij lastig want het personeel liep vanwege de drukte continue heen en weer. Modern ingericht. Langs de hele wand een hoge lange bank met daar voor hoge tafels en stoelen. Voorin bij het grote raam lage tafels en stoelen. De bar is voorzien van vijftien tapkranen. Dat beloofde dus veel goeds. Toen de twee vrienden waren gearriveerd konden we gelukkig buiten zitten. Kwestie van aanschuiven bij andere mensen.

Je wordt rijkelijk beloond met 0,4 cl

De Biertuin AmsterdamHet terras staat propvol met lange houten tafels en banken. Twee grote parasols, die later werden opgedraaid, overdekte in één keer het hele terras met daaronder terrasverwarming. Er was een constant geluid van pratende mensen. Je zal er maar boven wonen! Als eerste speciaalbier koos ik de Bukowski. Samenwerking tussen brouwerij 't IJ en bar Bukowski (even verderop op de hoek van de Beukenweg). Fris blond bier van hoge gisting, 4,7%. Natuurlijk als maaltijd de Hamburger Deluxe, 220 gram vlees met pancetta, luie wijven frieten en salade. Het smaakte goed, maar prijswaardig?! Als je met kaas wilt moet je extra betalen. Keurig vergezeld van een verpakt eau de cologne doekje om na afloop je handen schoon te maken. Biertuig, samenwerking tussen Emelisse en De Biertuin, was mijn tweede speciaalbier. Frisse IPA, 4,8%. Met een derde speciaalbier, Brugse Zot, had ik mijn hand iets overspeeld. Het speciaalbier mag dan aan de prijzige kant zijn, met 0,4 cl wordt je rijkelijk beloond. De Biertuin is zeker nog een bezoek waard. Dan misschien binnen bij het raam. Waarschijnlijk, minder lawaai en minder warm. We sloten een geweldige middag en avond af met een ijsje bij Het ijsboefje aan het Beukenplein.