Brouwerij Eembier heeft drie speerpunten: kwaliteit, service en zuivere bieren brouwen. Eerst werden de bieren gebrouwen bij verschillende huurbrouwers. Tegenwoordig hebben ze een eigen brouwerij in Elburg. Ze gebruiken alleen water, mout, hop en gist. Zo ook bij de Eem Mollig, maar wel met vier soorten mout en drie soorten hop. Ondanks 8,5% alcohol volume een zeer toegankelijk bier. Dit keer meegenomen door mijn vrouw, gevonden bij lost and found.
QR-code
Zoals al vaker beschreven in mijn biercolumns komt er regelmatig van allerlei kanten bier naar mij toe. Vaak via kennissen c.q. vrienden die op bezoek komen of als ik jarig ben. Dit keer kwam mijn vrouw spontaan met een fles bier thuis. Van haar werk gevonden bij lost and found. Het leuke is dat ik dan meestal een bier krijg die ik nog niet ken. Dit keer de Eem Mollig zwaar dubbel van brouwerij Eembier gelegen in Elburg vlak bij de Flevopolder. Op de fles van Eem Mollig staat precies wat erop moet staan. Vooral handig is de QR-code op de fles! Die brengt je meteen naar de juiste link op internet voor de beschrijving van dit bier.
Kwaliteit | Service | Zuivere bieren
Brouwerij Eembier, zo valt te lezen op de website, heeft drie speerpunten.
Kwaliteit; hun bieren worden vanaf het brouwen tot en met de uitlevering aan de klant met liefde behandeld.
Service; ze werken met korte lijnen en leveren hun bieren zelf uit aan groothandels en supermarkten waar ze een duurzame relatie mee hebben.
Zuivere bieren; ze doen geen concessies, hun bieren zijn zuiver er wordt geen kruiden of andere producten aan toegevoegd.
Ruud van Moorst heeft de brouwerij opgericht in 2016. Het doel van Ruud is, mooie vernieuwende bieren te brouwen. Alleen water, mout, hop en gist worden gebruikt. In het begin werd er gebrouwen bij verschillende huurbrouwers, maar sinds 2018 in hun eigen brouwerij gevestigd in de Hanzestad Elburg. Een kleinschalige brouwerij die door vier medewerkers draaiende wordt gehouden.
Een zeer toegankelijk bier
Het streven van brouwerij Eembier is om zuivere bieren te brouwen. Maar het weerhoudt ze niet om behalve water en gist, vier soorten mout (Pilsmout, Munchener mout, Vienna en Kleurmout) en drie soorten hop (Dr. Rudi, Citra en Cascade) te gebruiken. Het eerste wat mij meteen opviel bij het uitschenken van Eem Mollig was het karamel zoete aroma. Toen ik daarna het glas onder mijn neus hield rook ik ook de geur van gebrande mout. Vol van smaak met een licht waterige toets. Voornamelijk zoet. Plakkend in de mond. Pas bij de afdronk komt de bitterheid naar boven. Door het plakken in de mond blijft de afdronk lang doorgaan. Met oude kaas erbij was dit zeer aangenaam drinken in de zon in onze eigen tuin. Ondanks de 8,5% alcohol volume is de Eem Mollig zeer toegankelijk. Een tweede had wellicht nog gekund.