BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige is een van de weinige bieren die geschikt is om te bewaren. Gebotteld in een 75 cl. fles ideaal om te delen. Een echt degustatiebier. Hoe langer je het bewaart hoe meer de smaak zich ontwikkelt. Naast de Grand Prestige brouwt Hertog Jan ook de volgende bieren: Pilsener, Lentebock, Weizener, Bockbier, Karakter, Dubbel, Tripel en Winterbier. Volgende keer één of twee flessen bewaren.

Hertog Jan Grand Prestige

Perfect om te delenHertog Jan Grand Prestige

Het vlaggenschip van Hertog Jan brouwerij is de Hertog Jan Grand Prestige. Gebrouwen ter ere van Hertog Jan van Brabant (1252 – 1294). Een bier bij uitstek geschikt om te bewaren. En gebotteld in een 75 cl. fles perfect om te delen. Een tijd geleden een pakket met twee 75 cl. flessen en het bijbehoren glas van grand Prestige gekocht. Dus het juiste glas had ik al. Bij Dirk stond een flinke voorraad Grand Prestige (75. cl fles) in de schappen, daar moest ik één van meenemen. Waarom maar één zou ik niet weten. Je kan dit bier zelfs twee jaar of langer bewaren. Volgende keer twee of drie flessen aanschaffen. Kan ik het verschil proeven tussen 1 jaar of 2 jaar bewaren.

Gerijpt op verschillende foedersHertog Jan Grand Prestige

De Hertog Jan Grand Prestige valt onder het biertype gerstewijn (in het Engels Barley Wine. Bier met veel restsuikers, alcoholpercentage tussen 8-15%, romig moutige smaak en kleur van amber tot donkerbruin). In de grote kelder onder de brouwerij ligt een aanzienlijk voorraad Grand Prestige te rusten. Je kan je eigen genummerde fles bestellen bij de brouwerij en ophalen binnen 6 jaar. Elk jaar heeft brouwerij Hertog Jan ook vier 75 cl. flessen Grand Prestige die gerijpt zijn op foeders (houten vaten waar bier in word gelagerd). Inschrijven is lastig, het is namelijk zeer gewild en voor je het weet uitverkocht. Naast de Grand Prestige brouwt Hertog Jan ook de volgende bieren: Pilsener, Lentebock, Weizener, Bockbier, Karakter, Dubbel (in een mooie kruik), Tripel en een Winterbier.

Volgende keer één of twee flessen bewaren

De bokaal vulde zich met een mooie roodbruine kleur en een mokka beige schuimlaag. De schuimlaag was dit keer snel weg. Het aroma is voornamelijk zoet van de karamel. Waar gebrande mout en kruidigheid licht doorheen komen. Na rondwalsen van het glas kwam de schuimlaag iets terug en naam het aroma iets toe. Een fijne complexe smaak waar bitterheid begint en zoetheid later volgt. Tinteling op de tong van het koolzuur. Het begint rustig maar gaat over in een volmondige bitter prikkelende afdronk die eindigt met zoete toetsen. In eerste instantie lijkt Hertog jan Grand Prestige een toegankelijk bier, maar de 10% alc. vol. vertelt je anders. Het is dan ook een geniet bier. Deze fles Grand Prestige smaakte nog jong. Volgende keer één of twee flessen bewaren om te kijken wat het met de smaakt doet. Wel even de datum van aankoop op de fles noteren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Hertog Jan Grand Prestige”