BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gouden Carolus Indulgence

Brouwerij Het Anker uit Mechelen in België brouwt prachtige speciaalbieren. Vooral de Gouden Carolus reeks is zeer fijn degusteren. Helemaal als aan één van deze speciaalbieren whisky is toegevoegd. Ook een drank waar ik niet vies van ben. Gouden Carolus Indulgence met maar liefst 11,7% alcohol volume.

Gouden Carolus Indulgence

Dit werd dus uitgebreid en lang genieten

Zoals altijd, als ik buiten ben schijnt bijna altijd de zon, was het mooi weer en was buiten zitten de juiste optie. Een eenvoudige barbecue, twee Red Snappers en saté, was het gevolg.

Gouden Carolus Indulgence

De op mijn verjaardag cadeau gekregen 75 cl. fles Gouden Carolus Indulgence kon hier prima bij gedronken worden. Een vriend van het biergenootschap had mij al laten weten hoe buitengewoon mooi dit speciaalbier is. En naar later bleek had hij daar geen woord aan gelogen. Dit keer waren er geen bierliefhebbers op bezoek en hoefde ik maar één glaasje te delen. Dat werd dus uitgebreid en lang genieten. Een prima begeleider bij de vis, saté, bulgursalade en rendang (rundvlees) met witte rijst. Weer een staaltje van vakkundig koken van mijn vrouw en brouwen van de brouwers van brouwerij Het Anker.

Gouden Carolus Single Malt

Brouwerij in vogelvlucht;
In het begijnhof in Mechelen was in de 15e eeuw een belangrijk 'Krankhuis' gesitueerd waar nu de huidige brouwerij staat. Het bier dat voor het 'Krankhuis' (de begijnen en hunne officieren) werd gebrouwen was belasting en accijns vrij, zo had Karel de Stoute in 1471 besloten. Als de familie Van Breedam in 1872 de brouwerij koopt, keren zij terug naar de traditie van het bierbrouwen van speciaalbieren. In 1990 neemt de 5e generatie, Charles Leclef, de brouwerij over en wordt er gerestaureerd en vernieuwd. Tegenwoordig bestaat de brouwerij uit een 3-sterren hotel, brasserie en zelfs een heuse whisky-stokerij. Wat resulteerde in de Gouden Carolus Singel Malt.

Indulgence betekent genot of verwenning

Dit bijzondere speciaalbier verdient het juiste glas. Aangezien ik het Gouden Carolus glas niet in mijn bezit heb, koos ik voor het Leffe Royale glas. Daar mogen de meningen over verdeeld zijn, Gouden Carolus Indulgencemaar het zag er mooi uit en het smaakte uitstekend uit dit glas. Het glas vulde zich met een donker bruine kleur tegen zwart aan. Wel rood doorschijnend. Afgetopt met een volle crème schuimkraag, die aan het glas bleef kleven. Indulgence betekend genot of verwenning. En dat was het zeker, met een volle krachtige smaak. Licht alcoholisch, vanille, chocolade en licht bitter van smaak. Een mooi speciaalbier om rustig te drinken, zeker ook vanwege het alcohol percentage van 11,7%. Voor dit speciaalbier werd de jaargang 2015 van Gouden Carolus Cuvée van de Keizer infused met whisky. Om van te genieten op speciale momenten of te delen met bierliefhebbers. De whisky was zeker een verrijking. Wellicht een keer een fles whisky aanschaffen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *