Zoet zuur, champagne, Timmermans, Lambiek bier, gevaarlijk lekker, licht van alcohol, Gollem aan het water, fris fruitig, prima bij koude gerechten ( zoals salades of kaas ), wit vlees of vis. Zo maar wat ingrediënten voor deze biercolumn over Lambicus Blanche van brouwerij Timmermans te Turnhout gebrouwen bij Brasserie du Bocq.
Misschien eens een zuur bier proberen ?
Drie jaar oude hop
Brouwerij Timmermans te Itterbeek uit België is de oudste nog actieve Lambiekbrouwerij. Vlakbij Brussel in het Pajottenland. Al meer dan 300 jaar brouwt Timmermans de unieke Lambiek bieren. Micro-organisme in de lucht komen in contact met de mout waardoor spontane gisting plaats vindt. Bij Lambiek bier wordt gebruik gemaakt van drie jaar oude hop, deze is zijn bitterheid verloren en zorgt alleen voor de bewaartijd van het bier. Het resultaat is dan ook dat dit bier helemaal niet bitter smaakt. Door het toevoegen van koriander of gedroogde sinaasappelschil krijgt dit bier een fruitige smaak en overheerst het zuur niet zo. Lambiek wordt enkele jaren gerijpt op houten vaten, oorspronkelijk wijnvaten, vaak honderden jaren oud.
Verraderlijk lekker
Licht blond, licht gele kleur, met veel kleine koolzuurbellen in de vloeistof. Witte schuimkraag, ook vol koolzuurbellen. Zoet zuur, mooi in balans. Fris en fruitig. Prikkelende zoet zure afdronk. Kleur bier, fles met champagne kurk, smaak en afdronk neigen allemaal richting champagne. Houd je van champagne dan houd je zeker van Lambicus Blanche. Smaakt uitstekend bij koude gerechten ( zoals salades of kaas ), wit vlees of vis. Met een alcohol percentage van 4,5% verraderlijk lekker. Het drinkt als water en smaak als champagne. Wellicht een interessant alternatief voor oudejaarsavond ?!