BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Tempelier

Een aantal vrienden kwam bij ons thuis op bezoek voor barbecue en bier. Onder andere Lambicus Blanche en Tempelier. Een bier dat lijkt op champagne en een prachtig goudkoper kleurig bier. Voor de tweede keer online bier besteld. Het is altijd reuze gezellig om met bierliefhebbers buiten bij mooi weer bier te drinken en lekker te eten.

Tempelier

Vrijdag voor Pinksteren

TempelierZondag 1e Pinksterdag stond er een barbecue gepland met vrienden, waaronder een aantal bierliefhebbers. Tempelier en Lambicus Blanche waren twee van de gedronken bieren. Helaas waren deze twee bieren bij de Mitra niet te krijgen. Wel bij de Drankgigant. Ook daar een prima service. Keurig een mail ontvangen dat sommige bieren niet op voorraad waren. De levering wordt pas volgende week, stond er in de mail. Helaas net te laat voor de barbecue. Maar gelukkig, al op vrijdag voor Pinksteren werd de bestelling door PostNL bezorgd. Behalve bovengenoemde bieren ook Elvis Juice van BrewDog, Tongerlo Blond en Pilaarbijter besteld. Allemaal prima bieren om tijdens een mooie zonnige Pinksterdag van te genieten. Zoals altijd bij de barbecue ben ik de grillmaster, het betere aansteekwerk en mijn vrouw de chef-kok.

TempelierAmber goudkoper kleurig

Ik wist dat een van de vrienden liefhebber is van het Tempelier bier. Ik zelf had al goede herinneringen aan het drinken van het Tempelier bier op een terras in Antwerpen en in de Dulle Griet in Gent. Voor de zekerheid zes flessen besteld. Dit bier als eerste gekozen. Heerlijk in combinatie met het vlees, het stokbrood met kruide boter en de salade. Niet overheersend wat smaak betreft, maar een goede begeleider van de maaltijd. Zoals al vaker beschreven in mijn biercolumns zijn niet alleen de neus en de mond bepalend voor de bierbeleving, ook de ogen zijn minstens net zo belangrijk. Daar droeg de helder amber goudkoper kleur een flinke steen aan bij. De beige schuimkraag deed de rest. Klaar om er zo snel mogelijk een hap en slok van te nemen. Makkelijk drinkbaar ( Alc. 6% Vol. ) met een licht pittige bittere afdronk. Na elke slok werd de Tempelier steeds lekkerder.

TempelierMet z'n twee op één paard

De naam en het etiket doen het al vermoeden, een ridderlijk bier. De Tempelier is een christelijke kruisridderorde. Rond 1118 legde de broederschap de klassieke monastieke belofte af, armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Vandaar anno 1118. Mocht je de fles helemaal uitschenken dan zie je de strijd van de ridders tijdens de kruistochten terug in het glas. Het wordt namelijk troebel door de hergisting op de fles. Brouwerij Corsendonk te Turnhout België laat dit bier brouwen bij Brasserie du Bocq te Purnode België. Sinds 1982 worden de bieren van Corsendonk erkend door de trappisten als abdijbier. Niet alleen in het land van herkomst een groot succes, maar ook in het buitenland het, verkoopvolume bestaat tegenwoordig voor 40% uit export. De historie van het Tempelier bier wordt mooi samengevat door de tekst op de fles: 'Met z'n twee op één paard en getrokken zwaard, gingen zij ten strijde in het teken van hun geloof'. 'Met z'n twee', staat er op de fles. Dus laat het vooral niet bij één fles.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *