BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Lambicus Blanche

Zoet zuur, champagne, Timmermans, Lambiek bier, gevaarlijk lekker, licht van alcohol, Gollem aan het water, fris fruitig, prima bij koude gerechten ( zoals salades of kaas ), wit vlees of vis. Zo maar wat ingrediënten voor deze biercolumn over Lambicus Blanche van brouwerij Timmermans te Turnhout gebrouwen bij Brasserie du Bocq.

Lambicus Blanche, brouwerij Timmermans

Misschien eens een zuur bier proberen ?

Lambicus Blanche, brouwerij Timmermans'Ik wil wel eens wat anders proberen', zei ik tegen het barmeisje in Gollem aan het water te Amsterdam tegenover Artis. 'Misschien eens een zuur bier proberen', zei zij, 'een waar het zuur niet zo overheerst ?' Lambicus Blanche werd het. Een schot in de roos. Precies wat ze gezegd had, niet te zuur en niet te zoet. Perfect in evenwicht. Dit moet mijn vrouw ook eens drinken dacht ik meteen. Reeds diverse keren aan haar beloofd. Tijdens een barbecue op eerste Pinksterdag, lees mijn biercolumn over de Tempelier, was het eindelijk zover. Ik had meteen maar vier flessen van 37,5 cl. besteld. Een fles om te delen maar, ook wel weer snel leeg. Het viel in de smaak, een fles voor twee dames en een fles voor twee heren. Prima bier voor tussen door of als afsluiter bij een nagerecht.

Drie jaar oude hop

Brouwerij Timmermans te Itterbeek uit België is de oudste nog actieve Lambiekbrouwerij. Vlakbij Brussel in het Pajottenland. Al meer dan 300 jaar brouwt Timmermans de unieke Lambiek bieren. Micro-organisme in de lucht komen in contact met de mout waardoor spontane gisting plaats vindt. Bij Lambiek bier wordt gebruik gemaakt van drie jaar oude hop, deze is zijn bitterheid verloren en zorgt alleen voor de bewaartijd van het bier. Het resultaat is dan ook dat dit bier helemaal niet bitter smaakt. Door het toevoegen van koriander of gedroogde sinaasappelschil krijgt dit bier een fruitige smaak en overheerst het zuur niet zo. Lambiek wordt enkele jaren gerijpt op houten vaten, oorspronkelijk wijnvaten, vaak honderden jaren oud.Lambicus Blanche, brouwerij Timmermans

Verraderlijk lekker

Licht blond, licht gele kleur, met veel kleine koolzuurbellen in de vloeistof. Witte schuimkraag, ook vol koolzuurbellen. Zoet zuur, mooi in balans. Fris en fruitig. Prikkelende zoet zure afdronk. Kleur bier, fles met champagne kurk, smaak en afdronk neigen allemaal richting champagne. Houd je van champagne dan houd je zeker van Lambicus Blanche. Smaakt uitstekend bij koude gerechten ( zoals salades of kaas ), wit vlees of vis. Met een alcohol percentage van 4,5% verraderlijk lekker. Het drinkt als water en smaak als champagne. Wellicht een interessant alternatief voor oudejaarsavond ?!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *