Italië is het land van wijn met groene glooiende heuvels bedekt met wijngaarden. Maar de laatste tijd is bier sterk in opkomst en haalt zelfs het niveau van Nederland met meer dan 700 brouwerijen. Een daarvan is brouwerij Baladin uit de streek Piazzo. Een van hun bieren is het tarwebier Nora. Zoet, kruidig, tarwe waar onder Khorasantarwe en koolzuurarm.
Een holte aan de onderkant van de fles
Bij Italië denk ik voornamelijk aan wijn ( Brunello di Montalcino en Chianti, Barolo ), lekker eten ( pasten en pizza) , mooie kleding ( Corneliani en Tod's ), dure auto's ( Ferrari en Lamborghini ), maffia ( Cosa nostra en Camorra ), prachtige steden ( Rome en Florence ), schilders ( Leonardo Da Vinci en Michelangelo ), opera ( Verdi en Rossini ), spaghettiwestern ( A fistful of dollars en Once Upon a Time in the West ), maar niet direct aan bier. En dat is volledig onterecht. Er worden prachtige bieren gebrouwen waaronder zelfs een trappistenbier La Fontane. Het is niet meer alleen maar pils drinken bij pizza, maar ook een goed glas bier op het terras of bij de warme maaltijd. Vaak in een bijzondere fles. Zo ook de Nora van brouwerij Baladin. Dit bier heeft net als bij wijn een holte in de onderkant van de fles. De ziel zoals dat bij wijn wordt genoemd. Voornamelijk om het bezinksel beneden te houden.
Teo Musso
In februari 1986 opent Le Baladin kroeg om later in juli 1996 een brouwcafé te worden waar het bier wordt geproduceerd en direct wordt verkocht. Diverse bieren worden er gebrouwen die vaak toegewijd zijn aan de familie van de oprichter en brouwer Teo Musso. Zo ook Nora, een Egyptische Ale, welke hij toewijdt aan de moeder van zijn kinderen. De afgelopen 24 jaar heeft Teo Musso niet stil gezeten, een gamma aan bieren wordt er gebrouwen; kruidige bieren, bieren met chocolade, kriek bieren, barley wine en zelfs gluten vrij bier. Quote van de brouwer: “Als je mij vraagt waar de grens tussen werk en kunst is, zou ik zeggen dat het de laatste centimeter huid is op de pink van mijn voet die op de aarde blijft staan. Ik ben een ongewone entrepreneur. Ik maak niet te veel berekeningen, ik laat me leiden door mijn emoties.”
Schil van citrusvruchten
Nora is een tarwebier. Khorasantarwe is er gebruikt, beter bekend onder het handelsmerk Kamut. Deze graansoort moet dan wel biologisch geteeld zijn en niet genetisch gemanipuleerd zijn om deze naam te dragen. Omdat het bier weinig koolzuur bevat is de schuimkraag instabiel. Deze gaat net zo snel weg als dat hij gekomen is. Ook in de troebele oranje bruine vloeistof zit bijna geen koolzuur. Met een vlakke neus van karamel en mout is de smaak toch nog opvallend romig zoet met een kruidige ondertoon. Veroorzaakt door de gebruikte tarwe, specerijen en schil van citrusvrucht. Om te eindige in een vlakke lichte bittere afdronk met een karamel zoete nadronk. Al met al een bier waar ik toch snel weer en slok van wilde nemen. De ziel zit niet alleen in de fles, maar ook in het bier in de vorm van Kamut en citrusschil.