BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gajes

Bruut is niet zomaar een brouwerij uit Amsterdam. Bij deze brouwerij draait het niet om grootschalige productie. Het is een brouwerij die al diverse prijzen heeft gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge. Gajes werd zelfs in 2016 verkozen tot beste bier van Nederland. Een verleidelijk lekkere hoppy tripel, vol fruitig met subtiele bitters en een zoet randje.

Gajes - Bruut brouwerij te Amsterdam

Diverse keren in de prijzen gevallen

Gajes - Bruut brouwerij te AmsterdamEen tripel is een biersoort dat varieert tussen goud blond en amber en van 7% tot en met 9,5% alcohol volume. De Tripel gaat een stap verder dan de dubbel waar twee keer zo veel grondstoffen in zitten te opzichte van een standaard bier. Hoppy tripel wil zeggen net iets meer gehopt dan een gewone trippel. Met Europese en Amerikaanse C-hoppen. Gajes is al diverse keren in de prijzen gevallen tijdens de Dutch Beer Challenge. In 2016 goud in de categorie zwaar blond en 2018, 2019 en 2020 zilver. Met als hoogte punt in 2016 verkozen tot beste bier van Nederland. Voor dit bier moet je wel even goed gaat zitten en met een kritische blik gaan drinken. Ik kan vast verklappen, de prijzen zijn volledig terecht.

Gajes - Bruut brouwerij te AmsterdamDe brouwerij is ook duurzaam

Bruut is een van de vele brouwerijen in Amsterdam gevestigd op het Javaplein. Het noemt zich zelf een nanobrouwerij. Bij hun draait het niet om grootschalige productie, maar om plezier en natuurlijke kwalitatief goede en verse craftbieren. De brouwerij is ook duurzaam. Bruut bier wordt langzaam gebrouwen, geen industriële koolstofdioxide om het brouwproces te versnellen. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke koolstofkringloop, hierdoor komen er minder broeikasgassen vrij. Het steunt ook lokale projecten. In 2014 is Sander van Engelen begonnen met brouwen in het “groot” bij brouwerij De Praghe in Dronten. En met succes. Diversen bieren zijn al in de prijzen gevallen.

Een bier dat perfect in balans is

Gajes - Bruut brouwerij te AmsterdamGajes is een verleidelijk lekker bier. Voor dit bier zijn gebruikt: water, mout, hop, koriander en gist. Hergisting op de fles, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Het etiket is eenvoudig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de inhoud. Een mooi goud blond helder bier met een sneeuw witte klevende schuimlaag vol koolzuurbellen. Een hoppy vol fruitig aroma. Ook een hoppy fris fruitig en romige smaak met op de achtergrond een verfijnd bittertje. In de afdronk een mooie subtiele bitterheid, licht scherp en een zoet randje op het einde. Een bier dat perfect in balans is, geen smaak overheerst. Ook de 8% alcohol volume past precies bij dit bier en geeft je nog de ruimte om een tweede te nemen. Wat mij betreft mag dit bier nog vaker in de prijzen vallen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *