In het boek van de Mitra – Minder Trammelant in Bierland – wordt dit 'Authentic Trappist Product' de hemel in geprezen. Een aantal speciaalbier liefhebbers, uit het Biergenootschap, zijn hier minder enthousiast over. Dat komt waarschijnlijk door de bijzondere smaak. Het werd dus de hoogste tijd dat ik zelf eens een Orval ging proberen. Wat mij betreft het meest uitzonderlijke trappistenbier. Het wordt elke keer dat ik het drink lekkerder.
Elf trappistenbieren
Dit is het tweede trappistenbier waarover ik een column schrijf. De eerste was La Trappe. Te lezen in de columns: La Trappe Quadrupel, La Trappe Isid'or en La Trappe Bockbier. Nog even één keer alles op een rij. Je hebt elf erkende trappistenbieren die het etiket 'Authentic Trappist Product' mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren uit België, La Trappe en Zundert uit Nederland, Engelszell uit Oostenrijk, Spencer uit Amerika en Tre Fontane uit Italië. De regels zijn als volgt:
- Het product moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd.
- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd.
- De opbrengst moet worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken.
Gouden dal
De brouwerij van Orval werd in 1931 opgericht om de grootscheepse werken voor heropbouw van Orval te financieren. De brouwerij werft leken als werkkrachten aan, onder wie de eerste meesterbrouwer Pappenheimer, aan wie het recept toe te schrijven is. Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval wordt gebrouwen in België vlakbij de Franse grens. Er is slechts één variant verkrijgbaar van 6,2% in een 33 cl. kegelvormige fles. Op etiket en glas staan een forel met een ring in zijn bek. Het verhaal wil dat gravin en weduwe Mathilde per ongeluk haar kostbare gouden ring liet vallen in de bron van het dal. Ze vroeg god om hulp. En even later sprong er een forel met een gouden ring in zijn bek uit bet water. Mathilde riep: "Dit is echt een gouden dal". Val d'or betekent' gouden dal, vandaar de naam Orval.
Het ruikt en smaak naar kruidenthee
Bij het inschenken ontstond een oranje troebele kleur in het trappist Orval glas. Bij het ruiken sprongen er twee geuren meteen uit, zoet en zuur (limoen). Voor de smaken kwam ik uit op zoet, zuur en bitter met een droge bittere afdronk. Ook een moeilijk te plaatse smaak raakte mijn smaakpapillen. Het heeft iets weg van het bier van brouwerij 't IJ. Volgens Minder Trammelant in Bierland is het de smaak van kruidenthee. Daar heeft het zeker iets van weg. Je kent het wel, de geur die opstijgt uit een bruine papiere zak met kruidenthee en als je deze dan drinkt krijg je de zelfde moeilijk te definiëren smaak. Als je het de eerste keer drinkt, misschien niet meteen lekker. Maar blijf proberen! Elke keer als ik trappist Orval drink wordt deze steeds lekkerder.