BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Café Westerdok

Tussen Prinseneiland en Het Stene Hoofd in Amsterdam bevindt zich een bijzonder speciaalbier café. Zo op het eerste gezicht niet opvallend, maar schijn bedriegt. Want als je eenmaal binnen bent wil je niet meer weg. Ik had een ontmoeting met het biergenootschap in Café Westerdok, Westerdoksdijk 715A. En wat voor een ontmoeting, onder andere La Trappe Quadrupel Oaked Age en Orval kaas kwamen voorbij.

Café Westerdok in Amsterdam


Meer dan zeventig op de fles

Het was weer tijd om met Het biergenootschap (groep vrienden die van speciaalbier houden) af te spreken. Meestal zoek ik dan een speciaalbier café uit waar we nog niet geweest zijn. Amsterdam is dan de makkelijkste plek om af te spreken. Tevens is daar keuze genoeg. Zo stuitte ik op internet op café Westerdok. Café Westerdok AmsterdamMet tien bier van de tap en meer dan zeventig op fles was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Vanaf Amsterdam Centraal Station snel te bereiken. Je kan met de bus of tram gaan, maar lopen is veel leuker. In ongeveer 10 à 15 minuten loop je naar café Westerdok, gelegen aan de Westerdoksdijk. Een mooie wandeling met uitzicht op Het IJ. Heel veel nieuwbouw onderweg. Ik herkende het daar niet meer terug. Aan het einde van de Westerdoksdijk in het oude gedeelte op de hoek met het Barentszplein ligt Café Westerdok.


De gezelligheid van een bruincafé

Van buiten niet opvallend. Terras bestond uit houten banken en tafels.

Café Westerdok in Amsterdam

Als je naar binnen loopt ademt het meteen de gezelligheid van een bruincafé uit. Niet al te groot, een aantal tafels met stoelen, twee hoge muurtafels met barkrukken en rechtsachter de bar die ongeveer een kwart van de ruimte in beslag nam. Het was nog rustig en de rest van het biergenootschap was nog niet gearriveerd. Wij namen plaats aan één van de hoge tafels. Een man en vrouw op leeftijd stonden achter de bar. Duidelijk de eigenaren. Op advies en na voorgeproefd te hebben, koos ik voor Hibiscus Gose van brouwerij Boulevard. Het was zuur, maar ik was nieuwsgierig.


Orval kaas

Langzaam begon het drukker te worden. Vrijdagmiddag. Vermoedelijk mensen van de omliggende bedrijven. Snel een tafel in beslag genomen. De rest van het biergenootschap had het café ook gevonden. Tijd voor de tweede ronde. Flink van brouwerij ‘t IJ, gevolgd door een La Trappe Bock één jaar oud. De eigenaren hadden het vat zelf bewaard. Tijdens het vele praten en vele lachen nuttigde ik nog een ‘t IJ IPA en een Floreffe Blond. De speciaalbieren begon ik te voelen, maar er was nog ruimte voor meer. Zeker toen de eigenaar plotseling voor ons een La Trappe Quadrupel Oaked Aged opende. Daarbij serveerde hij blokjes Orvalkaas. Wat was dat lekker! Het was nu echt druk, beter gezegd vol. Buiten was al het geruime tijd donker. Top avond, top locatie, top speciaalbier, top kaas!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *