Maastricht is de ideale stad voor een weekend weg of zelfs nog wat langer. Een bezoek aan Stadsbrouwerij Maastricht is dan verplichte kost. Zowel de Bitter Sweet Symphony American Barley Wine als de Eigenzinnige Elisabeth tripel zijn twee top bieren van deze brouwerij. De tripel dankt haar unieke smaak aan het gebruik van, gerst, tarwe, haver en rogge. Met Hollandse blauwaderkaas erbij een perfecte bier-spijscombinatie. Een verdomd lekkere tripel!
Het juiste glas
Zoals reeds beschreven in de biercolumn over Bitter Sweet Symphony, kan je Maastricht niet bezocht hebben zonder een bezoek gebracht te hebben aan de Stadsbrouwerij Maastricht. Het ritme is dan van laag alcohol volume naar hoog alcohol volume. En dat hebben we uitstekend toegepast toen we de laatste keer in Maastricht waren. Eerst de tripel en daarna de Barley Wine. Beide verrukkelijke bieren! Logisch gevolg was dat ik van elk bier een fles en het bijbehorende teku glas moest meenemen. Het juiste glas lijkt overdreven, in een ander bierglas smaakt het in princiepe even lekker. Maar toch!? Het maakt het plaatje letterlijk en figuurlijk compleet. Vandaag, zaterdag 6 april 2024, onverwachts 24 graden. In de Bilt gemeten tot warmste 6 april ooit. Dit vroeg om een lekker bier. Ik had de tripel al een keer overgeslagen, omdat ik de dag ervoor de Bitter Sweet Symphony had gedronken. Maar nu was het dan zover. Hollandse blauwaderkaas erbij, smullen geblazen.
Heerlijke hapjes bij Luster
Stadsbrouwerij Maastricht is perfect gelegen. Vanaf het station loop je er zo naar toe. Bij mooi weer kun je aan de overkant van de straat op het terras zitten met uitzicht over de majestueuze Maas en de 13e-eeuwse Sint Servaasbrug met zijn prachtige bogen, die ook weer terugkomen in het logo van de brouwerij. Maastricht is de ideale stad voor een weekend weg of zelfs voor nog langer. Vanuit station Maastricht alsmaar rechtdoor lopen, Sint Servaasbrug over en je bent in het centrum van Maastricht. Veel leuke winkelstraten, veel eet en drinkgelegenheden en dat is bijna allemaal wandel zone. Behalve de Stadsbrouwerij zijn er een aantal plekken die volgens mij het bezoek meer dan waard zijn. Stadsherberg & Tapperij De Poshoorn, lekkere bieren, heerlijk overnachten met lekker ontbijt. Ik heb er zelf één keer geslapen. Café ’t Pothuiske, reuze gezellig café (vooral binnen gaan zitten) met een uitgebreide bierkaart. Sint Servaasbrug over links afslaan en je bent er. Om daarna af te sluiten met heerlijke hapjes bij Luster aan het fraaie Vrijthof.
Een verdomd lekkere tripel!
De Eigenzinnige Elisabeth heeft een goudblond wazige kleur met mini koolzuurbellen. Volle plakkende gebroken witte schuimlaag. Sterk kruidige geur van alle moutsoorten. Ook de smaak wordt bepaald door de vier moutsoorten. Vol romig, kruidig en begint licht zoet. Bij het masseren van de slok kwam er een prikkelende bitterheid naar boven. Deze prikkeling kan ook gekomen zijn door de perfecte bier-spijscombinatie met Hollandse blauwaderkaas. De bitterheid gaat door in de afdronk en blijft plakken aan het verhemelte. Met alc. 9,1% vol. hoog in alcohol, maar dat voelde ik niet.
“Elisabeth stond in de 17e eeuw klaar voor iedereen die hulp nodig had. Eigenzinnig en ondernemend, een krachtige vrouw die haar eigen weg volgde. Deze tripel staat daar symbool voor. De Eigenzinnige Elisabeth dankt haar unieke smaak aan het gebruik van gerst, tarwe, haver en rogge. Daarnaast omarmen de hoppen en gekozen gistsoort haar kruidige en smaakvolle karakter.” Een verdomd lekkere tripel!
Stadsbrouwerij Maastricht | De Eigenzinnige Elisabeth | Tripel | Fles 33 cl. | Alc. 9,1% vol. | Temperatuur 8-10 ºC | Water, gerstemout, tarwemout, havermout, roggemout, hop en gist
Een gedachte over “De Eigenzinnige Elisabeth”
Bij het masseren van de slok kwam er een prikkelende bitterheid naar boven. Deze prikkeling kan ook gekomen zijn door de perfecte bier-spijscombinatie met Hollandse blauwaderkaas. Een verdomd lekkere tripel!