BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Brouwerij Florijn

Foto’s van een nieuwe brouwerij in Nijmegen, in de biergenootschap whatsapp-groep, verleiden ons (mijn vrouw en ik) om spontaan naar Nijmegen te gaan. Brouwerij Florijn bevindt zich in een pand dat eens van de hoge heren van de Nederlandsche Bank was. De sfeer was gezellig en het is altijd leuk als je zicht hebt op de brouwketels en de rest van het proeflokaal. De brouwerij is nog jong en heeft duidelijk nog ruimte voor verbetering. Maar de DNB Blond (De Nederlandsche Bank) en de Kwartje Drupel (Quadrupel) smaakte uitstekend!

Brouwerij Florijn | Nijmegen

De tijd nuttig besteed

Brouwerij Florijn | NijmegenEen vriend uit het biergenootschap (ex-collega’s van De Bank) had al diverse keren foto’s doorgestuurd in de whatsapp-groep van een nieuwe brouwerij in Nijmegen. Dat zag er heel gezellig en lekker uit. Grote borrelplank met diverse hapjes en bieren in een teku glas met een mooi gevormde letter F erop. Dit nodigde uit om er een keer naar toe te gaan. Ook omdat Nijmegen, wellicht de oudste stad van Nederland, sfeer heeft. Al diverse keren tegen mijn vrouw gezegd: "We moeten weer eens naar Nijmegen gaan". De zaterdag voor Pasen was het dan zover. Spontaan besloten wij per trein naar Nijmegen te gaan. We waren wel even onderweg vanuit Almere. Maar dan heb ook wat. 1 uur en 54 minuten met de trein (de tijd nuttig besteed met lezen in bier! Magazine en biercolumns schrijven) en dan nog 15 minuten lopen naar Brouwerij Florijn.

De Nederlandsche BankBrouwerij Florijn | Nijmegen

Brouwerij Florijn is gevestigd in een pand dat eens van de hoge heren van de Nederlandsche Bank was en het financiële hart van Nijmegen. Nu is het voor iedereen toegankelijk en heeft plaats gemaakt voor een brouwerij. Ze brouwen bier voor iedereen, voor de hele stad. Hun moto is: ‘Bier is ons kapitaal’. De menukaart bestaat uit, lunch, diner en borrelhappen. Ze hebben ook drie soorten proeverijen: proeverij brons – 4 glazen tapbier, proeverij zilver – 4 glazen tapbier en borrelhappen, proeverij goud – 4 glazen tapbier en bijpassen gerecht. Toen we op het station Nijmegen aankwamen zijn we toch nog eerst even de stad in gegaan. Winkelen, winkel in winkel uit, maar niks gekocht. Toen hadden we dorst en trek gekregen en liepen zo snel mogelijk naar de brouwerij.

Biercolumn waardig!

Brouwerij Florijn | NijmegenEen mooi wit pand doemde voor ons op toen we aan het einde van de straat waren. Meteen herkenbaar aan de mooi gevormde letter F op de ramen. Deze aanblik beloofde veel goeds. Brouwerij Florijn | Nijmegen Bij binnenkomst betraden wij een grote ruimte. Het proeflokaal, vol met lage, hoge, ronde en vierkante tafels met stoelen. Lange bar met de taps, daarnaast en daar achter de keuken. We namen plaats aan een hoge tafel met bank eromheen waar we tegen aanliepen toen we binnen kwamen. Mooi uitzicht op drie brouwketels en de rest van het proeflokaal. Eerst foto’s nemen met mijn mobiel. Vanaf boven de brouwketels beneden gefotografeerd. Waarop een medewerkster mij attendeerde dat ik ook naar beneden kan lopen voor de brouwruimte. Veel foto’s genomen met de Samsung Galaxy S20 Ultra. En al zeg ik hetzelf, de foto’s zijn zeker biercolumn waardig! De sfeer was goed en het werd langzaamaan drukker en gezelliger. Maar we konden wel merken dat ze nog in de opbouwfase zitten. De medewerkster vertelde dat ze in mei dit jaar pas 1 jaar bestaan.

Ruimte voor verbetering!

Brouwerij Florijn | NijmegenIk wilde de Tripel AAA bestellen, maar deze was niet op voorraad. De DNB Blond (vernoemd naar De Nederlandsche Bank) voldeed uitstekend als vervanger. De Classic Florijn Burger metBrouwerij Florijn | Nijmegen frieten was prime. Echter het burgervlees was niet helemaal gaar en de frieten nog te bleek van kleur. Helaas vergeten opbouwende kritiek te geven. De plek waar mijn vrouw en ik zaten was nogal warm (kan ook het bier zijn geweest?! Hahaha) en dan weer fris als de deur naar buiten weer openging. Na de blond nog een Kwartje Drupel (quadrupel) gedronken. De bieren smaakte uitstekend! Ik ga sowieso nog een keer terug, want het bier is nog niet afgevuld op blik en ik kon dus geen bier en glas meenemen. Volgende keer dan de Florijn Borrelplank proberen en blikken bier met bijbehorende glas kopen. Al met al was het wel een geslaagd bezoek, maar er is wel ruimte voor verbetering!

Brouwerij Florijn | Mariënburg 67 | Nijmegen | Bier is ons kapitaal | Lunch - Diner - Borrelhappen | Witte Snip - Hazy Bee NEIPA - DNB Blond - Tripel AAA - Rooie Rug Bockbier - Kwartje Drupel Quadrupel

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Brouwerij Florijn”