BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De IJsbreker

Ook het verhaal achter het bier zorgt voor de beleving van het bier. En dat zit bij de IJsbreker wel goed. Deze tripel is gebrouwen ter gelegenheid van de fusie tussen Amsterdam en Weesp. Zij zijn nu één gemeente geworden. Brouwerij Wispe bevindt zich op een unieke locatie en is zeker een bezoek waard. Voor meer verhalen, bier & bits, lunch & diner en natuurlijk de heerlijke bieren bezoek de brouwerij.

De IJsbrker - Wispe brouwerij

De IJsbrker - Wispe brouwerijHet verhaal achter het bier

Niet alleen het bier, het glas, de fles met het etiket, de locatie waar je het drinkt, de gelegenheid, het type bier, maar ook het verhaal achter het bier maakt een bier bijzonder. En dat zit bij de IJsbreker wel goed, zo valt te lezen op het etiket van de fles.

Vanaf 24 maart 2022 zijn Amsterdam en Weesp één gemeente. Twee steden die een lange geschiedenis met elkaar hebben.

Dankzij het opvallende schone Vechtwater wordt in Weesp al zeker sinds 1333 bier gebrouwen. Veel van het bier wordt verscheept naar Amsterdam, waar het water te vervuilt raakt om zelf bier te brouwen. In 1651 besluiten Amsterdamse brouwers om gezamenlijk een IJsbreker te laten bouwen die bij strenge vorst de vaart naar Weesp open moet houden. De IJsbreker lag aan de Weesperzijde in Amsterdam (Noot van de schrijver:  Café-Restaurant De Ysbreker in Amsterdam is dan ook vernoemd naar de ijsbreker die van 1702 tot 1860 voor de deur lag). Deze Wispe Tripel is gebrouwen in Weesp en een ode aan de lange relatie tussen beide steden.

De IJsbrker - Wispe brouwerijBezoek de Wispe brouwerij voor meer verhalen

Twee nieuwe bieren van de Wispe brouwerij cadeau gehad van een kennis van mij uit Weesp. De IJsbreker Tripel en een Quadrupel. Onvermijdelijk dat dit weer leidt tot een biercolumn over een Wispe bier. De vaste bieren van de brouwerij bestaan uit de bekende, Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Maar ook nog een Witbier, een Porter en IPA’s worden er gebrouwen. Bezoek de Wispe brouwerij voor meer verhalen. De brouwerij en Grand Café zijn gesitueerd in een voormalige kerk. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Je kijkt je ogen uit. Vanaf je tafel heb je zicht op de brouwketels en kun je genieten van bier & bits of lunch & diner en natuurlijk van hun heerlijke bieren. Vergeet niet even de kleine gezellige bierwinkel binnen te gaan voor wat inkopen. En als je het helemaal compleet wil maken kan je nog overnachten in de kerktoren boven de brouwerij. Het kost wat, maar dan heb je wel een hele unieke ervaring.

De IJsbrker - Wispe brouwerijMooie droge bittere afdronk

Voor de IJsbreker (33 cl. Fles | 7,6% alc. vol. | WISPE XXX | water, gerstemout, hop, karamel, gist) heeft de Wispe brouwerij gekozen voor het biertype tripel. Een altijd lekker, smaakvol en toegankelijke bierstijl. Wel altijd iets hoger in alcoholpercentage. Al valt dit met 7,6% alcohol volume wel mee en drinkt de IJsbreker vlot weg. Zoals meestal bij een tripel, troebel van kleur. Tinten van geel, bruin en oranje. Koolzuurrijke witte schuimlaag die lang bleef staan. Vlakke evenwichtig aroma met tinten van fruit en mout. Volle romige smaak waar eerst het bitter de overhand had en later werd overgenomen door het zoete van de karamel. Mooie droge bittere afdronk die een lange nawerking had. Kost een beetje tijd voordat ik weer een nieuwe slok kon nemen. Ben nieuwsgierig hoede de quadrupel zal smaken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *