BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Fourchette

Drie dagen Mechelen, in verband met de verjaardag van mijn vrouw, bracht ons bij restaurant De Fortuyne waar ik voor het eerste de Fourchette heb gedronken. Een zeer geslaagde bier spijs combinatie. Een pareltje van brouwrij Van Steenberge, beter bekend van de Gulden Draak bieren. Tot mijn verrassing en vreugde gewoon te koop bij de Albert Heijn.

Fourchette - Brouwerij Van Steenberge

Bier spijs combinatie

Fourchette - Brouwerij Van SteenbergeEr wordt steeds vaker bier bij het diner gedronken. En niet onterecht. De biermarkt is explosief gegroeid. Er zijn zoveel soorten en type bieren, dat er altijd wel een bier te vinden is die bij een bepaald recht past. Gerechten brouwen met bier of het gerecht aanpassen aan het bier. Bij wijn wordt het een sommelier (wijnober of wijnkelner) genoemd. Een persoon die advies geeft over welke wijn bij welk gerecht. Bij bier heet het een biersommelier of beter zytholoog. Iemand die zich bezig houdt met brouwen van bier en proeven van bier en net als bij wijn advies geeft welk bier bij welk gerecht. Brouwerij Van Steenberge, beter bekend bekent van de Gulden Draak bieren, heeft hier mooi op ingespeeld met het Fourchette bier. Mijn eerste kennismaking met dit bier was in Mechelen bij restaurant De Fortuyne op de verjaardag van mijn vrouw.

Brouwerij Van Steenberge

Fourchette - Brouwerij Van SteenbergeFourchette is ontstaan door de samenwerking tussen topchefs en 6 generaties meesterbrouwers van brouwerij Van Steenberge. Het is een levend bier, dat wil zeggen er vindt nagisting plaats op de fles. Wat ook duidelijk zichtbaar was toen ik het bier in het glas had uitgeschonken. Het liefst drinken uit een groot wijnglas of nog beter uit het bijbehorende glas. Wetenschappelijk is aangetoond dat de smaak fruitig en floraal is. Ook citrus, koriander, kruidnagel en pompelmoes wordt door kenners in de smaak onderscheiden. Het is zo ontwikkeld dat het goed combineert met verschillende gerechten. Al twee prijzen mogen ontvangen: World Beer Awards Belgium 2021 Gold en USA Beer Rating 2021 Silver. Tot mijn verrassing en blijdschap verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

Fourchette - Brouwerij Van SteenbergeEen volmondig meergranentripel

Voor dit bier is een aparte website (fourchette.beer) gemaakt die er mooi, zakelijk en strak uitziet. Zo ook de fles (33cl of 75cl) en het glas. Fourchette is een levend bier, dus het zicht was troebel blond afgetopt met een pluizige witte schuimlaag. Een fruitige geur, banaan of snoepachtig? Een rijke citrus smaak. Mooie in balans. Zoet van de fruit tonen, maar ook citrus bitter. Een korte nasmaak zonder overheersende smaken. Pas aan het einde van de nasmaak een fluwelen bitterheid. Een volmondig meergranentripel. Zacht bitter en aangenaam verfrissend. Het was heerlijk drinken bij de culinaire hoogstandjes bedoeld om te delen, in het restaurant De Fortuyne in Mechelen. De ambiance, het heerlijk eten, het prachtige glas en de verjaardag van mijn vrouw hebben zeker bijgedragen aan de beleving van dit bier. Nu alleen nog het bijbehorende glas aanschaffen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *