BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Westmalle Dubbel

De meest klassieke vormen van bier zijn de enkel (blond), dubbel en tripel. De dubbel is ten opzichte van de tripel beduidend zoeter. Door het verdubbel van de ingrediënten is de naam dubbel ontstaan. De Westmalle Dubbel is in een 33 cl. fles, 75 cl. fles (ideaal om te delen) en ook op vat (20, 30 en 50 liter) te krijgen. Zorg wel dat je de flessen rechtop bewaard in verband het bezinksel. Het combineerde uitstekend met stukjes brokkelkaas.

Westmalle Dubbel

Door de ingrediënten te verdubbelen

Westmalle DubbelBehalve de tripel brouwt de abdij van Westmalle ook een dubbel en een Extra. Vroeger werden voornamelijk de enkel (blond), de dubbel en de tripel gebrouwen. Heden te dage is er een zeer uitgebreid aanbod aan biertypes, logischerwijs de Quadrupel, maar ook: Bockbier, Gerstewijn, Infused bieren, India Pale Ale, Saison, Vatgerijpt en nog veel meer. Ook de dubbel, net zoals beschreven in mijn biercolumn over de Westmalle Tripel, kan ik bestempelen als een meesterstuk (klassieker). De uitstraling van het bierglas en de fles met andere kleur etiket blijven natuurlijk hetzelfde. Wat kleur, geur, smaak en afdronk betreft had ik een compleet andere ervaring. Het is tenslotte ook een dubbel. De monniken brouwden in 1856 een donker trappistenbier. In 1926 maakten zij het bier wat zwaarder door de ingrediënten te verdubbelen. Vandaar de naam dubbel.

De maaltijden zijn sober maar voedzaam

Westmalle DubbelOm deel uit te mogen maken van het gemeenschap van Westmalle vangt een proef- en vormingsperiode aan van vijf jaar. Daarna kan een kandidaat voor het monnikenleven kiezen en zich aan de gemeenschap binden door vier geloften: armoede, gehoorzaamheid, monastiek levenswandel en stabiliteit. Het leven van de gemeenschap staat nooit los van leven van gebed. De maaltijden zijn sober maar voedzaam. In ieder geval wordt er genoeg opgediend voor een goede gezondheid. Om de schepper beter van dienst te zijn. Het brouwen van bier en het maken van kaas is in eerste instantie voor levensonderhoud. Als er nog gelde overblijven worden deze besteed aan projecten in binnen- en buitenland of voor mensen in nood.Westmalle Dubbel

Een aantal dagen rechtop laten staan

Kaas en bier is een perfecte combinatie. Zo ook de Westmalle Dubbel en stukjes brokkelkaas. Het glas bevatte een donker bruin bier met een rode gloed met daar bovenop een beige schuimkraag plakkend aan het glas. Geuren van rood fruit, karameel zoet en licht zurig nam ik waar. Vol, bruisend en licht waterig mondgevoel. Eerst zoet. Na rondwalsen in de mond steeds meer bittere tonen. Ook in de smaak op de achtergrond een zuurtje. Mooie stabiele bittere afdronk. Ook net als bij de tripel, de dubbel een aantal dagen rechtop laten staan zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Dit levende bier hergist op de fles. Dus voorzichtig uitschenken en het depot apart degusteren. De dubbel is ook van het vat (20,30 en 50 liter) te krijgen. Tevens kan je het degusteren en delen met anderen uit uit een fles van 75 cl. Wellicht iets voor een volgende keer als ik weer bierliefhebbers op bezoek krijg.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *