BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Westmalle Tripel

Trappistenbieren zijn een aparte groep bieren die aan drie regels moet voldoen (abdij, monniken en levensonderhoud) om het logo 'Authentic Trappist Product te mogen dragen. Veel van deze trappistenbieren kun je een klassieker noemen. Zeker de Westmalle Tripel de 'moeder van alle tripels'. Een goudgeel bier, mooi robuust bierglas en een strak vormgegeven fles. Vooral niks veranderen aan deze tripel.

Westmalle Tripel

Een echte klassieker onder de trappistenbieren

Westmalle TripelHet wordt/werd tijd om eens aandacht te besteden aan de Westmalle trappistenbieren. Vooral ook omdat ze na jaren besloten een derde bier te brouwen. Bij trappistenbieren heb ik het niet over een biertype maar over bier dat gebrouwen is binnen de muren van een abdij, onder toeziend oog van de monniken en voor levensonderhoud en goede doelen. Dan pas mag het bier het 'Authentic Trappist Product' logo dragen. De meeste trappistenbieren hebben een zeer bescheiden hoeveelheid aan bieren. Maar af en toe komt een nieuw bier of nieuwe trappistenbrouwerij op de markt. Nog een keer alle 12 trappistenbieren op een rij: Achel (4), Chimay (6), La Trappe (9), Orval (1), Rochefort (4), Spencer (1), Stift Engelszell (5), Tre Fontane (1), Tynt Meadow (1), Westmalle (3), Westvleteren (3) en Zundert (2). Een echte klassieker onder de trappistenbieren is de Westmalle Tripel.

Bidden en werken

Westmalle TripelAbdij Westmalle licht in de buurt van Antwerpen en is opgericht in 1794. De volledige naam is abdij van Onze-Live-Vrouw van het Heilige Hart van Westmalle. En Westmalle behoort tot de orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie of de trappisten. De abdij wordt natuurlijk bewoond door monniken die zich zoals altijd bezig houden met bidden en werken. Onder andere met het brouwen van bier. Een groep trappisten van abdij La Trappe ontvluchten tijdens de Franse Revolutie hun abdij en kwamen in Antwerpen aan. Op aandringen van de bisschop van Antwerpen nemen de monniken hun intrek in een kleine boerderij in Westmalle. De klooster boerderij wordt later tot abdij verheven. In de dertiger jaren van de 20e eeuw wordt het abdijcomplex uitgebreid met een vernieuwde boerderij en een nieuwe brouwerij.

Westmalle TripelGoudgeel van kleur

Bij een klassieker denk ik bij Westmalle Tripel aan een drietrapsraket. 1. Trappistenbier, een klassieker onder de bieren. 2. Westmalle, een klassieker onder de trappistenbieren. 3. Tripel, een klassieker onder de biertypes. En bij Westmalle Tripel is dit allemaal tot in de puntjes verzorgt. Het etiket op de fles: sober, strak en informatief. Het robuuste bierglas. En dan tot slot het bier zelf, een tripel zoals een tripel ooit is bedacht. Zonder extra toevoegingen. Goudgeel van kleur. In dit geval troebel. Dus zorg dat het bezinksel naar de bodem van de fles is gezakt voordat je de fles uitschenkt. Het wordt geadviseerd dit apart te drinken.

Sterk mout fruitig. Vol mond gevoel, bitter zoet en langzaam steeds meer bitter om in de afdronk te eindigen met een pittig randje. Neem de tijd voor dit bier en laat de afdronk geheel weg vloeien voor dat je een nieuwe slok neemt. Vooral niks veranderen aan deze tripel. Het wordt ook wel eens omschreven als de 'moeder van alle tripels'.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *