BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Westmalle Extra

Westmalle trappistenbrouwerij is één van de bekendste onder de trappistenbieren. Al decennia lang brouwen zij twee bieren, de Dubbel en de Tripel. Sinds kort is daar een derde bier aan toegevoegd de Extra. Een bier dat in eerste instantie alleen door de monniken bij de maaltijd werd gedronken. Met 4,8% alc. vol. een licht bier. Maar verrassend volmondig. Ideaal voor bij de lunch.

Westmalle Trappist Extra

Vaak door de historische achtergrond

Westmalle Trappist ExtraEen artikel in het Bier! Magazine over de Westmalle Extra inspireerde mij om biercolumns over de Westmalle Trappistenbieren te schrijven. Lees ook mijn twee voorgaande biercolumns over de Tripel en de Dubbel. Logischerwijs gaat deze biercolumn over het hun derde bier de Extra. Een zeer toegankelijk bier dat vanaf nu te verkrijgen is in de horeca en de drankhandel. Het werd sowieso tijd om meer aandacht te besteden aan de trappistenbieren. Deze nemen toch een speciale plek in in de bierwereld. Vaak door de historische achtergrond van deze bieren en door de nobele doelen; onder andere voor eigen gebruik, voor levensonderhoud en voor steun aan de minder bedeelden. Zoals altijd is ook de Extra weer binnen de muren van de Trappistenabdij gebrouwen door of onder toezicht van de monniken.

Informatie op de fles

Westmalle Trappist ExtraDrie biercolumns van de zelfde (trappisten)brouwerij op rij is een uitdaging. Niet wat drinken betreft (één per week), maar wel wat schrijven betreft. Het neigt al snel naar herhaling. Daarom laat ik dan ook de informatie op de 33 cl. fles Westmalle Trappist Extra met het bekende Authentic Trappist Product logo voor zich spreken:

Deze goudblonde Extra is het bier dat de monniken bij de maaltijd drinken. Laag in alcoholgehalte (4,8%) en toch rijk van smaak, dat maakt dit trappistenbier van hoge gisting zo uniek. Geniet van zijn fruitige toetsen en zijn verfrissend, dorstlessend karakter. Als levend bier hergist deze Extra nog in de fles. Bewaar dus rechtop en schenk hem voorzichtig uit. Bevat: gerstemout.

Westmalle Trappist ExtraUitstekend te drinken bij de lunch

Mijn eerste indruk van de Westmalle Trappist Extra is dat van een pilsener. Goudblond helder van kleur. Deze keer licht troebel omdat ik zo onvoorzichtig was om de fles te bewegen tijdens het fotograferen. Laag van alcohol volume en een helder witte schuimlaag. Maar schijn bedriegt, de verassing zit hem namelijk in de smaak. Volmondig, licht bitter en zoet van fruitige tonen. Het bezinksel maakte het bier bitter in de afdrink die kort was met een scherp randje. Uitstekend te drinken bij de lunch. Na een fles ben je nog niet licht in het hoofd, zodat je de middag nog proactief kan doorkomen. Ook bij het avondeten prima te degusteren. Een tweede fles is geen enkel probleem. Dus een aantal dagen rechtop bewaren en niet bewegen. Kijken hoe de smaakpapillen dan dit bier beschrijven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *