Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

150 Watt Quadrupel

100 Watt is een toepasselijke naam voor een bierbrouwerij uit Eindhoven. Ook vier van hun bieren dragen de naam Watt (40, 75, 150 en 200). De quadrupel is de 150 Watt en heeft een donkere kleur. Maar schijn bedriegt. Als je het licht door het bier laat schijnen wordt het bruinrood van kleur. De brouwerij zelf omschrift het als ruby red (robijn rood). Zicht, aroma, smaak en afdronk zijn bij dit bier dik in orde.

Stadsbrouwerij 100 Waat uit Eindhoven - 150 Watt Quarupel

Gezamenlijk proeven

Stadsbrouwerij 100 Waat uit Eindhoven - 150 Watt QuarupelAls een bier een prijs heeft gewonnen, en zeker als het tot beste bier van Nederland is verkozen, is dat voor mij een goede reden om dit bier aan te schaffen. Het gaat om de 150 Watt quadrupel van stadsbrouwerij 100 Watt uit Eindhoven. Tijdens de Dutch Beer Challenge verkozen tot beste bier van Nederland 2020. Ik had drie flessen 150 Watt quadrupel en ook nog drie flessen 75 Watt tripel aangeschaft bij de Drank Gigant. Een paar kennissen kwamen op bezoek, voor elk persoon één. Gezamenlijk proeven. Na het delen van een aantal 75 cl. flessen kwamen de tripel en quadrupel niet meer aanbod. Een week later zowel de tripel als de quadrupel gedronken. Echter geen tijd om te fotograferen en te schrijven. Had visite. Toen was de eerste indruk van beide bieren uitstekend. Gelukkig nog een fles bewaard van de quadrupel.

Stadsbrouwerij 100 Waat uit Eindhoven - 150 Watt QuarupelBeste bier van Nederland 2020

100 Watt is de stadsbrouwerij van Eindhoven. In 2014 is het allemaal begonnen. Het was de ontmoeting tussen een droom en een groep bierliefhebbers. En de droom is werkelijkheid geworden. Brouwer Rob Bours en David Hendrich oprichter van Eijkenrode bier hebben de brouwerij 100 Watt van stroom voorzien. Ze zijn trost om deel te mogen uitmaken van de steeds maar toenemende hoeveelheid kleine brouwerijen die veel mooie speciaalbieren brouwen. De basis voor hun bieren blijft nog altijd water, gerst, hop en gist. Hier worden diverse ingrediënten aan toegevoegd. Wat resulteert in zeer divers assortiment aan speciaalbieren. Zeer toepasselijk vier Watt bieren: 40 Watt Blond, 75 Watt Tripel, 150 Watt Quadrupel en 200 Watt Gerstewijn. Een drietal Volt bieren, 110 Volt Porter, 240 Volt Stout en 400 Volt Russian Imperial Stout, winnaar goud – DBC 2016. En nog veel meer.

"This winner has got it all!”

Stadsbrouwerij 100 Waat uit Eindhoven - 150 Watt QuarupelBij een prijswinnend bier hoort een bijpassend zicht, aroma, smaak en afdronk. En dat is bij deze quadrupel dik in orde. Om dit te waarborgen moet je de fles wel rechtop, koud en donker bewaren. De brouwerij omschrijft de 150 Watt quadrupel (op de fles in het Engels) als:

Complex robijn rood bier met een krachtige body. Je zal tonen proeven van donker droog fruit en licht geroosterd brood, gevolgd door een ietwat lange zachte afdronk. This winner has got it all!

Ik zelf zag in eerste instantie een donkere kleur tegen zwart aan totdat je het bierglas in het licht houdt, dan verschijnt de werkelijk kleur. Deze kan als robijn rood worden omschreven. Fruitig zoet en mout ondersteunend is de geur. Dikke romige smaak, hoe lager in de mond hoe voller van smaak. Licht alcoholisch en fruitig zoet. De afdronk begint zoet en eindigt pittig bitter met een subtiele zoete begeleiding. Deze blijft lekker lang hangen. Het is onbegonnen werk om van elke bierbrouwerij het juiste bierglas te hebben. Het Wispe bierglas voldeed uitstekend. Komt ook dicht in de buurt van het 100 Watt bierglas. Maak ik ook meteen een beetje reclame voor de Wispe brouwerij. Wellicht iets voor een volgende biercolumn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *