Biercolumns | Fotografie
Biercolumns | Fotografie

Zatte

Per toeval was ik terecht gekomen in eetcafé Bloemers, Hemonystraat 70 (hoek Ceintuurbaan) te Amsterdam. Voor mij een bekende plek. Ik kwam daar vaak met vrienden. En later met mijn vrouw toen wij nog in de Wibautstraat woonde kwam ik daar regelmatig. Na het winkelen met mijn vrouw op de Albert Cuypmarkt werd daar vaak een korte stop gemaakt voor één of twee bier. Met een handgebaar, vingers langs de keel, maakte ik duidelijk dat ik dorst had.

Wisselvat
Bloemers is een gezellig bruin eetcafé met een groot terras waar je lekker kan eten en drinken. Zo was er deze keer Zatte, van Brouwerij ’t IJ, op het wisselvat. Verder op de tap: Grolsch pilsener, Gulpener Korenwolf en La Chouffe. Bij zo’n aanbod is de keus gauw gemaakt. Zo vaak vind je bier van Brouwerij ’t IJ niet op de tap. Hoewel dat wel is toegenomen.

Proeflokaal
Als originele Amsterdamse bierbrouwerij, (Funenkade 7 te Amsterdam, bij de molen), is hun afzetgebied voornamelijk Amsterdam en omstreken. De brouwerij bestaat alweer meer dan 25 jaar. Het is een prachtige plek voor een bijzonder pilsener. Ik kwam daar vroeger regelmatig in het proeflokaal (open van 14:00 – 20:00 uur). Bij mooi weer nam je het glas mee naar buiten om langs de waterkant te zitten of in lekker in de zon te staan. “Laatste ronde”, wordt er om 19:00 uur geroepen in verband met geluidsoverlast.

Heerlijk
Sinds een aantal jaren heeft de brouwerij een groot terras aan de zijkant en is het proeflokaal ook uitgebreid. Heerlijk genieten aan de lange houten tafels en op de lange houten banken. Perfect voor een vrijdagmiddag na een week hard werken. Maar pas op met het aantal pilsener. Het aanbod is nogal uitgesproken van smaak en pittig qua alcohol percentage.

Acclimatiseren
Zatte is een heerlijk speciaalbier van 8% alcohol, met een donker blonde kleur, soms zelfs een beetje oranje achtig, met een volle stevige witte schuimkraag. zatte_01De geur is zoet-bitter en de smaak heeft een lichte zure nasmaak. Het werd wel iets te koud geserveerd. Omdat je speciaalbier langzaam drinkt kon de temperatuur acclimatiseren. Mat een saté maaltijd van het huis erbij was het prima vertoeven. Het is een honderd procent biologisch tripel. Na drie Zatte en een berichtje van mijn vrouw was het tijd om te gaan. Benieuwd wat Bloemers volgende keer op het wisselvat heeft. Of nog beter, voordat het mooie weer voorbij is, op naar het terras van Brouwerij ’t IJ.