Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Zatte Tripel

Het nieuwe bierglas van brouwerij ’t IJ is slim bedacht. De tekst en het logo staan namelijk aan twee zijde. Drie flessen met het nieuwe glas per toeval gevonden bij Dirck III. Na het inchenken van de Zatte Tripel werd ik vrolijk van de aanblik van het bier. De prachtige kleur van het bier en de witte schuimlaag. Gelukkig zijn de drie klassiekers, Natte, Zatte en Columbus, van brouwerij ’t IJ nog steeds in het assortiment.

Zatte Tripel - Brouwerij 't IJ

Een drietal klassiekersZatte Tripel - Brouwerij 't IJ

Mijn geschiedenis met brouwerij ’t IJ gaat ver terug. Het was toen één van de eerste brouwerijen in Amsterdam die Belgische bierstijlen in Nederland ging brouwen. Heden ten dage brouwen zij bijna alle biertypes. Een drietal klassiekers zijn gelukkig in het assortiment gebleven, Natte, Zatte en Columbus. Mijn biervoorraad was behoorlijk geslonken. Na een boodschappen doen bij supermarkt Dirk was een bezoek aan Dirck III wel noodzakelijk. Wat bier aanbod niet zo spectaculair, maar er is altijd we een verrassend bierpakket in deze drankwinkel. Dit keer zag ik een bierpakket van brouwerij ’t IJ bestaande uit drie flessen (IJwit, IPA, Zatte) en het nieuwe IJ glas. En dat voor slechts 6,99 euro. Dat kon ik natuurlijk niet laten staan. Vooral niet van wegen het nieuwe glas.

Zatte Tripel - Brouwerij 't IJDuvel Moortgat uit België

In het Nederlandse bierlandschap vinden steeds meer samenwerkingen of overnames plaats. Zo is brouwerij ’t IJ in 2015 een samenwerking aangegaan met brouwerij Duvel Moortgat uit België. Ter ondersteuning van onder meer brouwtechniek en distributie en ook voor de financiële ruimte. Het proeflokaal van brouwerij ’t IJ is een flink stuk groter dan vroeger en een deel van het brouwen vinden nog steeds plaats aan de Funekade 7 bij de Molen in Amsterdam. Sinds kort is in het Blauwe Theehuis midden in het Vondelpark een tweede proeflokaal gevestigd waar je kan genieten Zatte Tripel - Brouwerij 't IJvan vers getapt bier van brouwerij ’t IJ. Sinds de oprichting in 1985 is het assortiment enorm uitgebreid. Onder andere IPA’s, Barley Win, Paas IJ, IJndejaars bier en heel veel bieren die eenmalig zijn gebrouwen.

Volgens Belgische traditie gebrouwen

Het nieuwe bierglas van brouwerij ’t IJ is slim bedacht. Het glas is aan twee zijde bedrukt met logo en tekst, ‘Leef met je kop omhoog’. Zo kan zowel de drinker als de niet drinker het lezen. Op de fles staat nog steeds het vierkante etiket waar alle relevante informatie op staat die speels een kwartslag is gedraaid. Ook het brouwen van de Zatte Tripel gaat nog volgens Belgische traditie. Dit resulteert in een prachtig helder goudblonde kleur met witte schuimlaag en een hop fruitige en kruidig aroma. Het verleidde mij om meteen een slok te nemen. Een volle romige zoete smaak. Mooie in balans. Met een bijpassen 8% alcohol volume. Waarbij de bitterheid pas in de afdronk naar voren komt. Rustig genieten tijdens elk jaargetijde.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *