BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Zundert 10

Brouwerij de Kiviet uit Zundert brouwt twee prachtige bieren. Zundert 8 en Zundert 10. Beide al een paar keer gedronken. De Zundert 8 al beschreven, maar de Zundert 10 nog niet. De laatste is weer een bier in de categorie lang genieten. Zowel kijken, ruiken, als proeven. Samen met La Trappe zijn dit de twee trappistenbrouwerijen in Nederland. Tot nu toe zijn er in totaal 12 trappistenbrouwerijen in de wereld.
Zundert 10 - Trappistenbrouwerij de Kiviet

Werk in uitvoeringZundert 10 - Trappistenbrouwerij de Kiviet

Vlak voor onze vakantie naar Indonesië nog een biercolumn schrijven. Even een voorraad aan biercolumns maken die dan automatisch worden gepubliceerd. Zo heeft de trouwe lezer ook wat te lezen tijdens mijn vakantie. Ik probeer elke week een biercolumn te publiceren maar dat lukt niet altijd. Soms zitten er wel 2 of 3 weken tussen. Mijn biervoorraad was bijna op. Nog drie 33.cl. flessen reeds beschreven en één 75 cl. Cornet. Even snel naar Albert Heijn. Daar is altijd wel iets moois te krijgen. Een bier dat ik nog niet gedronken en/of beschreven heb. Drie blikken van 33 cl. en twee flessen van 33 cl. gekocht. Eén van de fessen was de Zundert 10. Meteen de volgende dag fotograferen, uitschenken, ruiken en proeven. Blokjes kaas, boeren Jaap, erbij en tegelijk een biercolumn schrijven. Werk in uitvoering.

Zundert 10 - Trappistenbrouwerij de KivietGerookte mout, kandijsuiker en kruiden

Zundert is een dorp in Noord-Brabant vlakbij Breda alwaar zich de Trappistenbrouwerij de Kiviet bevindt. Het verhaal over de trappistenbieren is tot in den treure beschreven. Dus daar zal ik het niet over hebben. Voor de zekerheid som ik ze nog wel even op, omdat er af en toe nog wel eens een bij komt. Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, La Trappe, Zundert, Stift Engelszell, Spencer, Tre Fontane en Tynt Meadow. De trappistenbrouwerij de Kiviet is één klassieke brouwerij, met een brouwketel, klaringskuip en kookketel. Natuurlijk brouwen de externe brouwmeester en twee broeders met water, mout, hop en gist. Echter een klein deel van de mout is gerookt. Wordt er kandijsuiker toegevoegd volgens goed trappistentradie. En het bier is uniek door de kruiden die van oorsprong in de natuur rond Zundert groeien. Het bezoeken van de trappistenbrouwerij kan virtueel of via een excursie die begint bij café den Anker.

Brouwen in stilte en drinken in stilteZundert 10 - Trappistenbrouwerij de Kiviet

Het genieten van bier drinken is bij Moersleutel Beer Engineers bijna tot kunst verheven. Zunder 10 doet daar niet voor onder, ook hier is het lang degusteren. Genieten van de prachtige donkere kleur die een zweem van rood krijgt als je het zonlicht er doorheen laat schijnen. De mooie beige crème schuimlaag. De heerlijke zoete geur van kandijsuiker, en de geur van chocolade en kruiden. De volle complexe plakkende smaak met zoet als boventoon. Ook dropsmaak komt tot uiting in dit bier. In de afdronk komt pas de chocolade bitterheid tot uiting. Daarna ook nog een alcoholisch nasmaak. Behalve de standaard ingrediënten wordt er ook suiker en kruiden toegevoegd aan de Zundert 10. Hopelijk blijven ze bij trappistenbrouwerij de Kiviet alleen deze twee bieren, Zundert 8 en Zundert 10, brouwen. Uiteindelijk is het bierbrouwen alleen bedoeld voor eigen onderhoud en goede doelen. Niet voor commerciële doeleinden. Brouwen in stilte en drinken in stilte.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *