BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Gringel Bleike

Ik heb we een heel bijzonder bier cadeau gehad. Vooral het glas. Waarvoor dank Koman. Gringel Bleike is exclusief gebrouwen bij Café De Grendelpoort in Valkenburg. Hun Gringelbieren danken hun naam aan de Gringelput, de waterput bij de Grendelpoort. Blijke is hun blond bier. Troebel van zicht en bitter als boventoon. Een Valkenburgs bier, ambachtelijk gebrouwen.

Café De Grendelpoort - Bleike blond bier

Zo word ik dan ook regelmatig verrast

Café De Grendelpoort - Bleike blond bierHet tempo waarmee brouwerijen uit de grond worden gestampt is niet bij te houden. Laat staan het aantal nieuwe bieren die er dagelijks op de markt komen. Om overal een biercolumn over te schrijven is schier onmogelijk. Het is dan wel fijn dat personen in mijn directe omgeving, familie, vrienden en kennissen, weten dat ik een bierliefhebber ben en daar biercolumns over schrijf. Zo word ik dan ook regelmatig verrast met een bier die ik nog niet ken, van een voor mij bekende of onbekende brouwerij. In dit geval de nog niet gedronken Gringelbieren met daarbij een wel heel bijzonder bierglas. Gebrouwen bij Café De Grendelpoort en te koop bij bierboetiek de Zythotheek naast het café. Waarvoor dank Komang.

Bierboetiek De Zythotheek

A.B.T. (Alliantie van Biertapperijen) Café De Grendelpoort heeft meer dan 2.000 bieren op de fles en 14 van de tap. Bij de geschenkverpakking zat het bijbehorende glas met daarin een opgerold papier waarop het Gringelbieren verhaal staat geschreven. Natuurlijk te verkrijgen in het café maar ook in de bierwinkel ernaast Bierboetiek De Zythotheek.

Café De Grendelpoort - Bleike blond bierOnze Gringelbieren
danken hun naam aan de middeleeuwse Gringelput, de waterput bij de Valkenburgse Grendelpoort. De poortwachters lesten er altijd hun dorst. De put is er al eeuwen niet meer. Slechts een oude spreuk herinnert ons er aan: “Wè neet van de Gringel gedronken haet is geine richtige Valkenberger”. Voor ons reden genoeg om er voor te zorgen dat er een nieuwe Gringel kwam, waar iedere Valkenburger èn onze gasten van kunnen genieten.

Bleike is een blond bier, maar zo komt het niet over.

Café De Grendelpoort - Bleike blond bierCafé De Grendelpoort - Bleike blond bierHet bierglas is uniek en speciaal ontworpen ter herinnering aan de Gringelput. Het voetstuk is in de vorm van een stenen put en het glas past precies met zijn glazen punt in het gat van de put zodat het glas niet kan omvallen. Gringel Bleike is een blond bier, maar zo komt het niet over. Kleur is oranje troebel en de smaak is meer bitter dan zoet. Schuimlaag is stevig en plakt aan het glas, maar is wel vol met koolzuurbelletjes. Een fruitige (banaan ?) geur. Smaak is romig, pittig en bitter met een ligt zoete ondertoon. Een vlakke bittere afdronk die droog eindigt maar wel nog een tijdje blijft hangen. Dit blond Valkenburgs bier is gebrouwen volgens een exclusief receptuur van Café De Grendelpoort. Dubbel gehopt, ambachtelijk en langdurig gelagerd. Met 7,5% alc. vol. mooi op sterkte. “Wè neet van de Gringel gedronken heat is geine richtige Valkenberger”.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *