Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Ypra

Omer Vander Ghinste heeft een derde klassieker toegevoegd aan hun twee bieren, Omer. Traditional Blond en Tripel LeFort. Ypra, Hoppy Belgian Blond. De uitstraling is perfect, mooie kleurstelling en een fraai glas met groter letters Ypra erop. In eerste instantie gebrouwen bij brouwerij Vermeulen. Die actief was tot 1976. Omer Jean en neef Edouard hebben dit bier nieuw leven ingeblazen. Een bier dat mooi in balans is en waar zoet en bitter strijden om de boventoon. Maar liefst gebrouwen met vijf hopsoorten.

Ypra | Brouwerij Omar Vander Ghinste

Op de achterkant van het Bier! Magazine

Ypra | Brouwerij Omar Vander GhinsteEen artikel in Bier! Magazine uit najaar 2023 wekte mijn interesse om het opnieuw ontwikkelde bier door Omer Vander Ghinste aan te schaffen. Ypra, Hoppy Belgian Blond. Het was het verhaal, de kleurstelling, het glas en de uitstraling die mij meteen prikkelde om dit bier zo snel mogelijk te gaan drinken. Maar ook de pagina grote advertentie op de achterkant van het Bier! Magazine. Ik had op de website van Omer Vander Ghinste bijna een bierpakker (4 x Tripel LeFort, 4 x Omer en 4 x Ypra) en het Ypra glas gekocht, maar op het laatste moment afgeblazen. Ypra is, naast Omer en Tripel LeFort het derde familiebier van Omer Vander Ghinste. Ypra werd vroeger, tot 1976, gebrouwen bij brouwerij Vermeulen uit Ieper. Edouard Vermeulen – zoon van brouwer Vermeulen – en zijn neef Omer Jean Vander Ghinste bliezen Ypra nieuw leven in.

Brouwerij Vermeulen

Ypra | Brouwerij Omar Vander GhinsteIn 2021 kwam brouwerij Vermeulen – opgericht in 1836 en actief tot 1976 – in handen van brouwerij Omer Vander Ghinste. Dat was niet zomaar. Omer Jean Vander Ghinste, de vierde generatie Omar, is verwant met de Vermeulen. Neef Edouard en Omar Jean hebben samen Ypa nieuw leven ingeblazen. Edouard is tegenwoordig de eigenaar van modenhuis NATAN. Samen vormen ze een match. Brouwerij Omer Vander Ghinste voor de brouwtraditie en NATAN voor de uitwerking van het ontwerp. Wat mij betreft resulterend in een prachtig bier. Naast hun klassiekers Omer. Traditional Blond – bier van hoge gisting, met hergisting op de fles – en Tripel LeFort – verkozen tot beste tripel ter wereld, heeft Omer Vander Ghinste er een derde klassieker bij.

Ypra | Brouwerij Omar Vander GhinsteKleurstelling en glas

Ypra is een helder goudblong bier. In het begin veel koolzuur die meteen snel afnam. Helderwitte dunne schuimlaag plakkend aan net glas. Fris fruitig licht zoete geur. Mooie in balans geen uitschieters. Licht volle smaal, met een bruisend mondgevoel. Smaak ook in balans, zoet en bitter strijden om de boventoon. Bruisende afdronk en ook daar geen winnaar tussen zoet en bitter. Kort en droog. Een fris blond bier en zacht van smaak. Stevig gehopt met maar liefst vijf verschillende hopsoorten. Alc. 6% vol. Een ideaal bier om nog een tweede van te nemen. De uitstraling (kleurstelling en glas) is mooi, duidelijk goed over nagedacht. Een goede aanwinst voor het gamma van brouwerij Omer Vander Ghinste. Aangeschaft bij Prik & Tik in Maasmechelen. Helaas hadden ze daar het Ypra glas nog niet omdat het bier nog te nieuw was.

Brouwerij Vermeulen | Brouwerij Omer Vander Ghinste | Ypra | Happy Belgian Blond | Alc. 6% vol. | Fles 33 cl | Schenk temperatuur 4 ºC | Gerstemout en tarwe

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Ypra”