Bier van de maand januari, Cheese Cake Pastry Stout, bij de Mitra kwam niet overeen met het bier, Zuster Agatha Quadrupel, beschreven in het Bier! Magazine. Toch één blik van 440 ml. gekocht. Een uitgesproken bier dat overduidelijk zoet en bitter in smaak en afdronk is door de Cheesecake, cassonade suiker en geroosterde mout. Ze brouwen veel Stout bieren bij Moersleutel Beer Engineers. Ze hebben zelfs een Stout box met 12 verschillende bieren. Het is geen makkelijk bier, best wel sterk in smaken en afdronk. Kaas erbij zorgde voor de nodige afwisseling. De beste omschrijving is, een toetje uit blik.
Bier van de maand
Elke maand heeft Mitra een bier van de maand. Deze worden beschreven in het Bier! Magazine, dat één keer per kwartaal verschijnt. In de wintereditie werd voor de maand januari Zuster Agatha Quadrupel van Muifel brouwerij, voor de maand februari Barley Wine van brouwerij Emelisse en voor de maand maart Brigant Zwaar Blond beschreven. Bij mijn laatste bezoek aan Mitra Almere Buiten bleek dat toch anders, namelijk voor januari Pastry Factory, Cheese Cake Pastry Stout, alc. 10% vol. van brouwerij Moersleutel. Staat ook op de website van Mitra. Toen deze maar gekocht. Waarschijnlijk ergen iets misgegaan tussen de samenwerk van Bier! Magazine en Mitra. Deze samenwerking levert mij wel het voordeel op dat ik met de Mitra pas op de meeste dranken 10% korting krijg, bij elke besteding van € 10,- spaar ik 1 digitaal spaarpunt en bij 25 spaarpunten krijg ik bij de volgende aankoop € 5,- korting en op mijn verjaardag een persoonlijke kortingsvoucher.
It Takes Two
Stout is één van mijn favoriete bierstijlen, vooral als het ook nog hoog in alcohol is. Vol van smaak, enigszins branderig bitter door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Vaak wordt er nog van alles meegedaan zoals, rook, infused en toevoeging van producten. Brouwerij De Molen weet er wel raad mee, te lezen in mijn vorige biercolumn over Hemel & Aarde Smoked Imperial Stout. En dan ligt de Hemel & Aarde Smoked Imperial Stout Brandy Ex Bourbon Barrel nog op mij te wachten. Ook Moersleutel Beer Engineers zijn heel goed thuis in de Stout bieren. Met veel verschillende toevoegingen en daardoor verschillende smaken. Ze hebben zelfs een Stout box met 12 verschillende bieren. Ik heb al met veel genoegen een aantal Stoute bieren van Moersleutel gedronken: Motor Oil RIS (nu Motor Oil Imperial Stout), Motor Oil Double RIS, Macaroon Machine, Daily Grind, It Takes Two en Fryed Brain.
Toetje uit blik
Bij de Cheese Cake Pastry Stout is de kleur gewoon zwart, geen andere tinten. Afgetopt met een volle donkere beige schuimkraag, laag en kort van duur. Aroma zoet van de Cheesecake, en tonen van gebrande mout. Vol, plakkend en Pastry zoet van smaak met een stevige bittere ondertoon. Witte chocolade, karamel zoet en licht zout. Om te eindigen in een afdronk die weer beheerst wordt door de Cheesecake, plakkend en als nadronk sterk zoet en bitter. De zoetheid van dit bier komt ook van de cassonade suiker. Dat is een lichtbruine suiker, basterdsuiker of klontjes. Cassonade is gebroken suiker, afgeleid van het Franse woord casson en dat is weer afgeleid van het werkwoord casser (breken).
“Caramel malt w/ table salt to create our own salted caramel. White chocolate for a real pastry.”
Daalderkaas Boerderijkaas Pikant erbij. Geen makkelijk toegankelijk bier, best wel sterk in smaken. Het is een straf bier dat je langzaam, slok voor slok, moet drinken. Kaas erbij zorgde voor de nodige afwisseling. De beste omschrijving is, een toetje uit blik.
Moersleutel Beer Engineers | Alkmaar | Pastry Factory | Cheese Cake Pastry Stout | Blik 440 ml. | Alc. 10% vol. | Drinktemperatuur 12-14º C | Inrediënten: water, gerstemout, rogge, cassonade suiker, hop, cheesecake. White chocolate, gist
Een gedachte over “Cheese Cake Pastry Stout”
De zoetheid van dit bier komt ook van de cassonade suiker. Dat is een lichtbruine suiker, basterdsuiker of klontjes. Cassonade is gebroken suiker, afgeleid van het Franse woord casson en dat is weer afgeleid van het werkwoord casser (breken).