Biermomenten vastgelegd in woord en beeld
Biermomenten vastgelegd in woord en beeld

Urthel Saisonnière

Ik heb een tijd geleden bij de Mitra drie flessen Urthel gekocht: Saisonnière, Hop-It en Samaranth. Kreeg het originele Urthel glas hierbij cadeau. Hop-It al gedronken. Als tweede de Saisonnière, die in 2014 de World Beer Award won. Een extra rede om dit speciaalbier een keer te drinken.

Urthel Saisonnière


Lekkerder uit het bijbehorende glas

De Mitra is helaas failliet verklaard. Gelukkig hebben de winkels die op franchise basis zijn een doorstart gemaakt. Zo ook de Mitra aan de Beukenweg in Amsterdam. Ook in die buurt, Beukenplein en omgeving, is de horeca explosief gegroeid. Urthel SaisonnièreIk kom daar graag en zeker bij de Mitra als deze weer een aanbieding heeft, het liefst met glas. En dan heb ik altijd nog mijn hofleverancier Bier en Plezier en een tweede bierwinkel Goed Gebrouwen in Almere. Als er een speciaalbier glas is te krijgen is dat een extra prikkel om te kopen. Over de beleving van het drinken van speciaalbier, onder andere het juiste glas, kan ik makkelijk een hele biercolumn schrijven. Kort samengevat, het drinkt nog net iets lekkerder uit het bijbehorende glas. De vorm en het plaatje op het glas, prikkelen de smaakpapillen en de ogen.


Uitverkoren tot het lekkerste aspergebier

De Urthel bieren, gebrouwen bij de Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot, hebben een mooie uitstraling. Elk speciaalbier, het zijn er slechts drie (overzichtelijk) – Saisonnière, Hop-It en Samaranth, heeft zijn eigen kleur etiket (geel, groen en paars) met daarop het gezicht van een kabouter of Urthel (?) wat ook terug komt op het glas. Een glas dat wat vorm en geluid betreft niet onderdoet voor de bekende glazen zoals: Karmeliet, Duvel en La Chouffe. Urthel SaisonnièreHet speciaalbier is gebrouwen door Hildegard van Ostaden uit België. De naam Saisonnière verwijst naar de combinatie Saison en witbier. Een uitstekende begeleider bij asperges getuigen de selectie tot lekkerste aspergebier van 2014.


Een smaak die vol is

Met een alcohol volume van 6% is de Urthel Saisonnière een toegankelijk bier. Een goud blonde kleur en een volle witte wandklevende schuimkraag vulde het Urthel glas. Een uitnodigend begin. Mout, fruitig en zoet aroma. Het fruitige en zoete komt ook terug in de smaak. Een smaak die vol is, soepel en in balans. Het vraagt volmondig om een volgende slok. Slechts gebrouwen met de standaard ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, suiker, hop en gist. Toen ik de 33 cl. fles uitschonk werd de kleur licht troebel en de smaak enigszins zuur. Zoals reeds beschreven in mijn biercolumn over Hop-It, ook voor de Urthel Saisonnière geldt: 'geniet Ur van.' Kan bijna niet wachten om de laatste van het trio Urthel Samaranth, de zwaarste wat alcohol volume betreft 11,5%, te gaan degusteren.