BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Bondgenoot

Brouwerij Kompaan is opgericht door twee vrienden, Jasper Langbroek en Jeroen Ditmarsch. Twee kompanen uit Den Haag. Heb dit speciaalbier natuurlijk aangeschaft bij Bier en Plezier. Kompaan No 20, Bondgenoot. Troebel blond, fris en fruitig met een bittere afdronk.

bongenoot_03

Deen

Sinds de nieuwe Food Passage in Almere Stad is geopend worden er regelmatig boodschappen gedaan bij Deen (met ook een goed assortiment aan bieren, maar wel de meer bekendere bieren). Een bezoek aan de bierwinkel Bier en Plezier (van de gelijknamige website) – mijn nieuwe hofleverancier – mag dan niet ontbreken. Zij hebben een scala aan mooie speciaalbieren van diverse kleinere brouwerijen. De keus viel 'natuurlijk' op een voor mij nog onbekende brouwerij. Twee flessen Bondgenoot, Kompaan No 20. Dit keer zonder glas, het blijft geen feest. Had wel al van de naam Kompaan gehoord en over Kompaan gelezen, maar nog niet gedronken. De brouwerij is geïnspireerd door vriendschap. Twee vrienden (Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch) besloten bier te gaan brouwen uit passie. Die passie willen zij met ons delen.

Beer Bar

In april 2015 heeft brouwerij Kompaan een nieuwe locatie gevonden. Een locatie van 900m2 waar een 30 hl brouwhuis geïnstalleerd gaat worden. Op de buitenruimte van 200m2 zal onder andere een proeflokaal gevestigd gaan worden. In de tussentijd is het proeflokaal al op 20 augustus 2015 feestelijk geopend. Dit alles is gevestigd aan de Saturnusstraat 91 in Den Haag. Op nummer 55 hebben zij hun eigen café, Kompaan Beer Bar. Gesitueerd aan de Binckhorsthaven en dus te bereiken per boot. Of met de trein naar station Voorburg en dan ongeveer tien minuten lopen. De openingtijden zijn van donderdag tot en met zondag. Met twintig bieren van de tap, waar onder natuurlijk de Kompaan bieren en verder andere kleine brouwerijen, zeker een bezoek waard.

Fris fruitig

De speciaalbieren van Kompaan hebben een nummer, een naam en elk hun eigen kleur etiket. Kompaan: No 15 Vrij Buiten, No 20 Bondgenoot, 070 Kameraad, No 39 Bloedhoeder, No 58 Handlanger.

bongenoot_02Bondgenoot: “Moedig verzet tegen de weeïgheid! Er moet smaak zijn er moet kracht zijn! De bloesem en het bitter. Zij aan zij klokend in de dampende brouwketel van zijn hart. Samengebracht in strijdgewoel. Gelooid in de roes. Kompaan geklonken in een alliantie van groothartige levenslust. Droog en blond. Goudeerlijke mouten. Standvastig gehopt.”

Het bestaat uit de (basis) elementen: water, gerstemout, tarwemout, hop en gist. Een hopped blond bier van 5,2% alcohol volume uit een 33 cl. fles. Een troebel blond bier met daar bovenop een witte schuimkraag met grote koolzuurbellen. Het aroma was sterk fruitig, sterke hopgeur en licht moutig. Fris fruitig van smaak, maar nog iets te warme. Ondanks het lage alcohol volume toch een stevig speciaalbier. De afdronk was bitter. In combinatie met pikante worst van de markt een pittige bijzondere traktatie.