BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

Tripel Kanunnik

Ik heb dit viergranenbier al één keer eerder gedronken bij proeflokaal In de Wildeman te Amsterdam. Toen was het al genieten van deze tripel. Gebrouwen bij brouwerij Wilderen. Vernoemd naar de gelijknamige woonplaats vlakbij Sint-Truiden. Twee flessen en het bijbehorende glas gekocht bij bierspeciaalzaak Bier & Plezier in Almere Stad.

kanunnik_tripel_03

In de Wildeman

Als er een nieuwe bierspeciaalzaak wordt geopend in Almere Stad, op precies te zijn in de nieuwe Food Passage, dan is het logisch dat ik daar meteen een bezoek aan breng. Op 4 november opende supermarkten DEEN en Aldi hun deuren. Op die dag was ook Bier & Plezier voor het eerst geopend. Na boodschappen doen bij DEEN kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en wilde zien hoe deze bierspeciaalzaak er uit zag. Een snoepwinkel voor de bierliefhebber. Ruim assortiment aan bijzondere bieren en bijbehorende glazen. Mijn eerste aanschaf werd, twee flessen Tripel Kanunnik en het Kanunnik glas. Was niet de eerste kennismaking met dit speciaalbier. Al eens eerder gedronken bij Proeflokaal In de Wildeman en dat was mij zeer goed bevallen. Het glas ontbrak nog in mijn collectie, vandaar deze keuze.

Alcoholstokerij

Tripel Kanunnik is een viergranenbier gebrouwen bij brouwerij Wilderen. Deze brouwerij annex alcoholstokerij bestaat al sinds 1743 en is gevestigd aan de Wilderenlaan 8 in Wilderen. Een dorp in de provincie Limburg in België, deelgemeente van Sint-Truiden. De productie bestaat uit vier bieren: Cuvée Clarisse (9,2%), Tripel Kanunnik (8,2%), Wilderen Goud (6,2%), Wilderen Kriek (3,5%). Tevens is het een alcoholstokerij die vier destillaten produceert: Jenever, Eau-de-Bière, Gin en Whisky. Tegenwoordig heeft de brouwerij een hypermoderne en volautomatische brouwzaal. Deze is van Italiaanse makelij. Het brouwen neemt zeven uur in beslag. Het gisten duurt vier à vijf dagen. Daarna wordt het bier enkele weken op nul graden Celsius gehouden. Per brouwsel is een capaciteit van 25 hectoliter (2.500 liter). De brouwzaal kan tot 15.000 hectoliter per jaar produceren.

kanunnik_tripel_01

Goudblond

Tripel Kanunnik is een viergranenbier naar origineel Wilderens Kanunnik recept. Zachte & kruidige tripel met hergisting op de fles en een milde afdronk door het gebruik van fijne en edele hopsoorten.”
Honderd procent natuurlijke ingrediënten: gerst, tarwe, haver, rogge, kandijsuiker, hop, kruiden, gist en water. Blond bier van hoge gisting met 8,2% alcohol volume uit een 33 cl. fles. Bij openen van de fles een sissend geluid en een rook wolkje in de hals van de fles. Goudblond helder speciaalbier met in het midden een kolom van constante stroom aan kleine koolzuurbellen. Volle witte schuimkraag. Sterke hop geur, fruitig en kruidig. Een fruitige frisse elegante en evenwichtige smaak. Bijna geen bitter. De afdronk was prikkelend van de koolzuur, zoet en heel licht bitter. Geen al te lange afdronk. Na het uitschenken van het restant werd het glas troebel en smaakte de laatste slok licht zuur. Mooi evenwichtig speciaalbier met een mooi glas waarop de naam Kanunnik beschadigd lijkt maar dat hoort zo.